ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αραβικός Σύνδεσμος στο πλευρό της Τουρκίας

Ο Αραβικός Σύνδεσμος στο πλευρό της Τουρκίας
Τη στήριξή του στην Τουρκία εξέφρασε σήμερα ο Αραβικός Σύνδεσμος στη διένεξή της με το Ισραήλ, επικρίνοντας ταυτόχρονα την έκθεση...

Τη στήριξή του στην Τουρκία εξέφρασε σήμερα ο Αραβικός Σύνδεσμος στη διένεξή της με το Ισραήλ, επικρίνοντας ταυτόχρονα την έκθεση του ΟΗΕ για τη φονική επιδρομή του ισραηλινού ναυτικού εναντίον του πλοίου Μαβί Μαρμαρά που συμμετείχε στο διεθνή στολίσκο με προορισμό τη Γάζα, στις 31 Μαΐου 2010.

«Έχω εκπλαγεί από το γεγονός ότι μια τέτοια έκθεση δημοσιεύθηκε από τον ΟΗΕ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της παναραβικής οργάνωσης, Ναμπίλ αλ-Αράμπι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η επιτροπή έρευνας «δεν εξέτασε αν ο αποκλεισμός της Γάζας είναι νόμιμος ή όχι, αλλά στήριξε την εργασία της στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας», είπε.

Ο Σύνδεσμος θα στηρίξει επίσης την κίνηση της Τουρκίας να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για να προσβάλει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.

Ο Αράμπι πρόσθεσε πως συζήτησε με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, και «κάλεσε όλες τις αραβικές χώρες να υποστηρίξουν το τουρκικό διάβημα» στο Διεθνές Δικαστήριο.

Η έκθεση του ΟΗΕ ουσιαστικά αθωώνει την επίθεση του Ισραήλ, που στοίχισε τη ζωή σε 9 Τούρκους ακτιβιστές, κάνοντας δεκτό το επιχείρημα ότι η χώρα προστάτευε την εδαφική της ακεραιότητα.