Συρία: Ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη – Ανταλλαγές κρατούμενων με ομήρους

Συρία: Ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη – Ανταλλαγές κρατούμενων με ομήρους

Την 23η Φεβρουαρίου θα ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία, σύμφωνα με το γραφείο του ειδικού μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για τη χώρα, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις προγραμματιζόταν ως τώρα να αρχίσουν την 20ή Φεβρουαρίου, ωστόσο «οι επιστολές εστάλησαν σήμερα (και) οι αντιπροσωπείες θα αφιχθούν την ή περί την 20ή Φεβρουαρίου (...) πριν από την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων που προβλέπεται την 23η Φεβρουαρίου», διευκρίνισε η εκπρόσωπός του Μιστούρα, η Γιάρα Σαρίφ, στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Δεν θα παραστεί αντιπροσωπεία των ανταρτών στην Αστάνα

Την ίδια ώρα, ένα στέλεχος οργάνωσης των ανταρτών στη Συρία έθεσε υπό αμφισβήτηση το εάν θα πάρουν μέρος στις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας στο Καζακστάν, οι οποίες οργανώνονται με την υποστήριξη της Ρωσίας.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι απέτυχε να πείσει την κυβέρνηση στη Δαμασκό να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός ή να προχωρήσει σε χειρονομίες καλής θέσης όπως μια απελευθέρωση κρατουμένων.

Η κυβέρνηση του Καζακστάν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι προσκάλεσε τη συριακή κυβέρνηση και αντιπροσωπείες οργανώσεων ανταρτών σε μια σύνοδο που θα διεξαχθεί την 15η και τη 16η Φεβρουαρίου. Τα δύο μέρη παρέστησαν σε παρόμοιες, εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στην Αστάνα τον περασμένο μήνα.

Ο Μοχάμαντ αλ Άμπουντ, ανώτερο στέλεχος των ανταρτών, δήλωσε ότι δεν θα πάει αντιπροσωπεία τους στην Αστάνα. «Υπήρξαν παραβιάσεις της εκεχειρίας και οι Ρώσοι δεν εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους να σταματήσουν αυτές τις παραβιάσεις», επισήμανε ο αλ Άμπουντ μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος των ανταρτών, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι ενδέχεται να πάνε στην Αστάνα μερικοί εκπρόσωποι των ανταρτών, αλλά μόνο εάν υπάρξει πρόοδος μέσα στις επόμενες δύο ημέρες. «Δεν πάει (ολόκληρη) η αντιπροσωπεία», διευκρίνισε.

Ανταλλαγές κρατούμενων με ανθρώπους που έχουν απαχθεί από τρομοκρατικές οργανώσεις

Στο μεταξύ, η συριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταλλάξει κρατούμενους στις φυλακές της με ανθρώπους «που απήχθησαν από τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη επίσημη πηγή.

Η κυβέρνηση «επιβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή, και κυρίως στο πλαίσιο των προσπαθειών ενόψει των συνομιλιών στην Αστάνα, να ανταλλάξει κρατούμενους με άνδρες, γυναίκες και παιδιά που έχουν απαγάγει τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ένας αξιωματούχος, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό al Ikhbariya.

Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει αντίδραση για τις πληροφορίες αυτές από τις οργανώσεις των Σύρων ανταρτών, οι οποίες ζητούν εδώ και καιρό την απελευθέρωση κρατούμενων, ένα από τα ανθρωπιστικά μέτρα που τονίζουν ότι θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση προτού διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Νωρίτερα τον Φεβρουάριο, σε μια σπάνια κίνηση, η συριακή κυβέρνηση και οργανώσεις των ανταρτών αντάλλαξαν δεκάδες γυναίκες κρατούμενες και ομήρους, κάποιες από τις οποίες μαζί με τα παιδιά τους, στην επαρχία Χάμα στη βορειοδυτική Συρία.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η συριακή κυβέρνηση και αντιπροσωπείες των Σύρων ανταρτών έχουν προσκληθεί να συζητήσουν την κρίση στη χώρα στην Αστάνα στις 15 και 16 Φεβρουαρίου.

Εγγυήτριες δυνάμεις των συνομιλιών αυτών θα είναι η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν και η Ιορδανία, ενώ οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν ως παρατηρητές, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Εξάλλου, ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθούν στις 20 Φεβρουαρίου στη Γενεύη. Η βασική οργάνωση των Σύρων αντιπολιτευόμενων ενέκρινε μάλιστα χθες Κυριακή την αντιπροσωπεία της, η οποία θα συμμετάσχει στις συνομιλίες αυτές.