Μοσούλη: Πανηγυρίζουν την απελευθέρωση από το Ισλαμικό Κράτος καίγοντας τις μπούρκες τους (vid+pics)

Μοσούλη: Πανηγυρίζουν την απελευθέρωση από το Ισλαμικό Κράτος καίγοντας τις μπούρκες τους (vid+pics)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σε έξαλλους και… ακραίους - για μουσουλμάνους - πανηγυρισμούς ξέσπασαν οι κάτοικοι ενός χωριού στο Ιράκ μετά την απελευθέρωσή τους από τους τζιχαντιστές.

Σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας απαθανατίζεται μια γυναίκα να φωνάζει χαρούμενη και εμφανώς ανακουφισμένη, αφαιρώντας την μπούρκα της. Στη συνέχεια μια άλλη γυναίκα τής βάζει φωτιά και την πατά κάτω με μίσος.
Σε άλλα πλάνα, ένας στρατιώτης μοιράζει φαγητό σε παιδιά, ενώ δυο άντρες χορεύουν χαρούμενοι…

Και μπορεί η ακριβής τοποθεσία που τραβήχτηκε το βίντεο να παραμένει ασαφής, ωστόσο κυκλοφόρησε την εβδομάδα που οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ πραγματοποίησαν έφοδο στο αεροδρόμιο της Μοσούλης, θέτοντάς το τελικά υπό τον έλεγχό τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιρακινές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ, μερικές ώρες μετά τη μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσαν κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), οι οποίοι ελέγχουν το δυτικό τμήμα της πόλης.

«Οι Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης και η ομοσπονδιακή αστυνομία έχουν τον πλήρη έλεγχο του αεροδρομίου της Μοσούλης», ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση.

Η επίθεση στο αεροδρόμιο της Μοσούλης εξαπολύθηκε την πέμπτη ημέρα της επιχείρησης των ιρακινών δυνάμεων που έχει στόχο την ανακατάληψη ολόκληρης της Μοσούλης, τελευταίου προπυργίου της εξτρεμιστικής σουνιτικής οργάνωσης στο Ιράκ.

Την ίδια ώρα, τρεις φιλοτουρκικές οργανώσεις Σύρων ανταρτών ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την πόλη Αλ Μπαμπ, η οποία είναι το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία του Χαλεπιού στη βόρεια Συρία.

«Ανακοινώνουμε την πλήρη απελευθέρωση της πόλης Αλ Μπαμπ και προχωρούμε στην αποναρκοθέτηση των συνοικιών της», δήλωσε ο Άχμαντ Οτμάν, επικεφαλής της Σουλτάν Μουράντ, που είναι μια από τις τρεις οργανώσεις ανταρτών που επιβεβαίωσαν στο AFP την κατάληψη της πόλης.

«Χθες (Τετάρτη) θέσαμε υπό τον έλεγχό μας το κέντρο της πόλης, όπου βρισκόταν το αρχηγείο του ΙΚ (...) Οι τζιχαντιστές εκδιώχθηκαν και σήμερα το πρωί γύρω στις 06:00 ολοκληρώσαμε την επιχείρησή μας», δήλωσε παράλληλα ο Σάιφ Αμπού Μπακρ, επικεφαλής της οργάνωσης Αλ Χάμζα.

«Σκοτώσαμε δεκάδες μαχητές του ΙΚ και απομακρύναμε περισσότερες από 50 οικογένειες από την Αλ Μπαμπ. Σε μερικές ώρες, οι δυνάμεις μας θα τελειώσουν την εκκαθάριση της υπόλοιπης πόλης και θα ενισχύσουμε τις αμυντικές γραμμές μας», υπογράμμισε επίσης ο Αμπού Τζαάφαρ, της Λίουα αλ Μουτάσεμ.

Προσοχή, σκληρό βίντεο: Πτώματα δεκάδων τζιχαντιστών μετά τη μάχη της Μοσούλης

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε από την πλευρά του ότι οι Σύροι αντάρτες, «υποστηριζόμενοι από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, κατέλαβαν το κέντρο της πόλης Αλ Μπαμπ», ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι οι αντάρτες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους σχεδόν τις μισές συνοικίες της πόλης, προσθέτοντας ωστόσο ότι εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Η Αλ Μπαμπ, το τελευταίο προπύργιο του ΙΚ στην επαρχία του Χαλεπιού, αποτελεί το στόχο κοινής επιχείρησης που έχουν εξαπολύσει από τον Δεκέμβριο οι τουρκικές δυνάμεις και οργανώσεις Σύρων ανταρτών.

 

PHOTO GALLERY