Εκλογές Γαλλία: Προβάδισμα για το κόμμα του Μακρόν δίνει νέα δημοσκόπηση

Εκλογές Γαλλία: Προβάδισμα για το κόμμα του Μακρόν δίνει νέα δημοσκόπηση

Ενώ απομένουν δύο εβδομάδες ως τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, το 51% των ερωτηθέντων διαβεβαίωσαν ότι έχουν κάνει την επιλογή τους και δεν θα την αλλάξουν

Το κόμμα La République en marche του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου ενόψει της ψηφοφορίας για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, συγκεντρώνοντας το 31% και ξεπερνώντας κατά πολύ το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων (LR), το οποίο εξασφαλίζει το 18%, αλλά και το Εθνικό Μέτωπο (FN), που ακολουθεί με ένα 17%, καταδεικνύει δημοσκόπηση της εταιρείας Kantar Sofres-onepoint που μεταδόθηκε σήμερα.

Το κίνημα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο έχει συμμαχήσει με το κεντρώο κόμμα MoDem, έχει επομένως προβάδισμα 13 μονάδων έναντι του LR και των κεντρώων συμμάχων του, του UDI, και 14 μονάδων έναντι του FN της Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό την εφημερίδας Le Figaro και των δικτύων LCI και RTL.

Η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Ζαν-Λικ Μελανσόν πιστώνεται ένα 12% της πρόθεσης ψήφου, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το PRG με το οποίο έχει συμμαχήσει 8%. Οι οικολόγοι (EELV) συγκεντρώνουν το 3,5%, το Debout la France 2,5% και το Κομμουνιστικό Κόμμα 2%.

Το 40% επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν να διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση για να κυβερνήσει απρόσκοπτα, ενώ το 42% θα ήθελε αντιθέτως να υπάρξει διαφορετική πλειοψηφία στη Βουλή και μια συγκατοίκηση. Το 18% δεν εξέφρασε άποψη.

Η έρευνα που έγινε μέσω Διαδικτύου από την 24η ως την 28η Μαΐου σε δείγμα 2.022 προσώπων εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, από το οποίο προέκυψε ένα δείγμα 1.241 προσώπων που δήλωσαν ότι θα πάνε οπωσδήποτε να ψηφίσουν και ποια είναι η επιλογή τους, με τη μέθοδο των ποσοστώσεων. Το ποσοστό στατιστικού λάθους είναι από ±1,2 ως ±2,8%, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.