ΚΟΣΜΟΣ

Οκτώ ψήφοι υπέρ των Παλαιστίνιων στο Σ.Α.

Οκτώ ψήφοι υπέρ των Παλαιστίνιων στο Σ.Α.
Τη στήριξη οκτώ κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει εξασφαλίσει, μέχρι στιγμής, το αίτημα των Παλαιστινίων...

Τη στήριξη οκτώ κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει εξασφαλίσει, μέχρι στιγμής, το αίτημα των Παλαιστινίων για πλήρη ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στον Οργανισμό.

Ωστόσο, οι οκτώ ψήφοι δεν επαρκούν, καθώς για να αποτελέσει το αίτημα το αντικείμενο «σύστασης» του Συμβουλίου Ασφαλείας έπειτα από μια ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, χρειάζονται κατ΄αρχήν εννέα ψήφοι.

«Έχουμε οκτώ κράτη που θα ψηφίσουν υπέρ της Παλαιστίνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας και εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να μπορέσουμε να έχουμε ένα ένατο και ένα δέκατο», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ Μάλκι.

Τα μέλη του Συμβουλίου, μόνιμα και μη, που έχουν ανακοινώσει ήδη ότι υποστηρίζουν το παλαιστινιακό αίτημα είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ινδία, ο Λίβανος και η Νότια Αφρική.

Ο Μάλκι δήλωσε ότι έχει επίσης λάβει τις διαβεβαιώσεις της Νιγηρίας και της Γκαμπόν ότι θα ψηφίσουν υπέρ.

Οι παλαιστινιακές προσπάθειες τώρα επικεντρώνονται στη Βοσνία, την Κολομβία (παρόλο που ανακοίνωσε ότι θα απέχει) και στην Πορτογαλία.

Υπάρχουν δε πολλά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που εξακολουθούν να μην αποκαλύπτουν τη θέση τους, όπως για παράδειγμα η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.