ΚΟΣΜΟΣ

«Ανατροπές και πέναλτι» στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων

«Ανατροπές και πέναλτι» στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων
Με ποδοσφαιρικό αγώνα που έχει φτάσει στα πέναλτι παρομοιάζει το περιοδικό «Εκόνομιστ» (Econimist) τη μάχη Ρεπουμπλικάνων...

Με ποδοσφαιρικό αγώνα που έχει φτάσει στα πέναλτι παρομοιάζει το περιοδικό «Εκόνομιστ» (Econimist) τη μάχη Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012, που αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στο ποιος θα πάρει το χρίσμα στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο.

«Τερματοφύλακας της μιας ομάδας είναι ο Μπαράκ Ομπάμα. Ένας-ένας, οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος παρατάσσονται για να κτυπήσουν το πέναλτι. Κι όλοι πέφτουν στο έδαφος πριν προλάβουν να ακουμπήσουν την μπάλα. Ο τελευταίος που ετοιμάζεται είναι ο Ρικ Πέρι, ο κυβερνήτης του Τέξας, που κατόρθωσε να φτάσει από το ζενίθ στο ναδίρ ύστερα από λιγότερους από δύο μήνες εκστρατείας».

Οι γκάφες του και οι αδυναμίες του διαδέχονται η μία την άλλη. Όταν ο Μιτ Ρόμνεϊ, το προηγούμενο φαβορί των Ρεπουμπλικάνων, τον επέκρινε επειδή χαρακτήρισε «αντισυνταγματική πυραμίδα» το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δεν είχε τι να απαντήσει. Κι όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιδρούσε μια πυρηνική έκτακτη κατάσταση στο Πακιστάν, αναφέρθηκε στην «πακιστανική χώρα», λες και ο εξωτικός αυτός τόπος των 190 εκατομμυρίων Μουσουλμάνων είχε μόλις γίνει γνωστός στο Τέξας.

Πάντως, ο «Εκόνομιστ» υποστηρίζει ότι αν και ο κεντρώος Ρόμνεϊ βρίσκεται ακόμα σε υποχώρηση, είναι ο μόνος που θα μπορούσε να «χτυπήσει» τον Ομπάμα, αν βέβαια σταθεί υπομονετικά και συνεχίσει «να παριστάνει τον συντηρητικό μέχρι να τελειώσουν οι προκριματικές εκλογές».