ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Δέκα νεκροί από βομβαρδισμό της αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας

Αφγανιστάν: Δέκα νεκροί από βομβαρδισμό της αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας

Δέκα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν την Κυριακή (1/10) σε μια αεροπορική επιδρομή η οποία είχε στόχο μέλη των Ταλιμπάν στην επαρχία Χελμάντ (νότια), μεγάλο μέρος της οποίας ελέγχεται από τους ισλαμιστές αντάρτες.

Το «λάθος» αυτό έγινε καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούσαν να απωθήσουν τους Ταλιμπάν από μια περιοχή «στρατηγικής» σημασίας, «θέατρο σφοδρών μαχών εδώ και πολλές ημέρες», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης της Χελμάντ, ο Αγιατολάς Χαγιάτ.

Το αφγανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε το σφάλμα της αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας και πρόσθεσε ότι διεξάγεται έρευνα για το συμβάν.

Ο βομβαρδισμός έγινε περί τις 16:30 (15:00 ώρα Ελλάδας) στην περιοχή Γκερέσκ, βορειοδυτικά της επαρχιακής πρωτεύουσας Λασκάρ Γκα.

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις αφγανικές υπηρεσίες ασφαλείας η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, εννέα από τα θύματα ανήκαν στις τάξεις της αφγανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ενώ το δέκατο ήταν ένας αστυνομικός.

«Τουλάχιστον άλλοι εννιά αστυνομικοί τραυματίστηκαν», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Η νέα αφγανική Πολεμική Αεροπορία, η οποία προοδευτικά αυξάνει τη δύναμη πυρός της, έχει κατηγορηθεί από τον ΟΗΕ ότι προκαλεί υπερβολικά πολλές «παράπλευρες» απώλειες μεταξύ των αμάχων στις επιχειρήσεις της.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που είχαν δημοσιοποιηθεί τον Ιούλιο, ο αριθμός των απωλειών αμάχων εξαιτίας των αμερικανικών και αφγανικών αεροπορικών επιδρομών αυξήθηκε κατά 43% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Την 21η Ιουλίου, δεκαέξι Αφγανοί αστυνομικοί είχαν σκοτωθεί σε βομβαρδισμό των ΗΠΑ, στην ίδια περιοχή, τη Γκερέσκ, καθώς προσπαθούσαν να απωθήσουν τους Ταλιμπάν από ένα χωριό.

Τον Ιούνιο, τουλάχιστον τρεις άνδρες της αφγανικής συνοριοφυλακής σκοτώθηκαν όταν ένα αμερικανικό αεροσκάφος άνοιξε πυρ εναντίον τους κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο νότιο Αφγανιστάν.

Η Χελμάντ, που γειτονεύει με το Πακιστάν, θεωρείται οχυρό των Ταλιμπάν, οι οποίοι ελέγχουν τουλάχιστον τις δέκα από τις δεκατέσσερις περιφέρειές της και τις καλλιέργειες παπαρούνας—της βάσης του οπίου και της ηρωίνης—εκεί, εξασφαλίζοντας έτσι μεγάλο μέρος των εσόδων τους.

Από αυτή την επαρχία προέρχεται το 80% της αφγανικής παραγωγής οπίου.

Για τη Χελμάντ διεξάγονται εδώ και καιρό εχθροπραξίες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τον αφγανικό στρατό και πριν από αυτόν τις δυτικές δυνάμεις, που έχουν χάσει εκεί εκατοντάδες άνδρες, κυρίως Βρετανούς και Αμερικανούς.

Τον Απρίλιο στην επαρχία αναπτύχθηκαν 300 Αμερικανοί Πεζοναύτες, σε μια βάση βόρεια της Λασκάρ Γκα.

ΑΠΕ, AFP, Reuters

Σχετικές ειδήσεις