Ανείπωτη τραγωδία: Το Κιριμπάτι θρηνεί για το ναυάγιο πλοίου – Δεκάδες αγνοούμενοι (vid+pics)

Ανείπωτη τραγωδία: Το Κιριμπάτι θρηνεί για το ναυάγιο πλοίου – Δεκάδες αγνοούμενοι (vid+pics)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Κιριμπάτι | Ναυάγιο: Σε περισσότερους από 80 ανέρχονται οι αγνοούμενοι από το ναυάγιο ενός φεριμπότ πριν από δύο εβδομάδες κοντά στο Κιριμπάτι, στον νότιο Ειρηνικό, μετέδωσε τοπικός ραδιοσταθμός, σημειώνοντας ότι μεταξύ των επιβατών του ήταν και πολλά παιδιά.

Μόνον επτά άνθρωποι έχουν διασωθεί, μεταξύ των οποίων μια 14χρονη, οι οποίοι βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε μια σωσίβια λέμβο που έπλεε ακυβέρνητη στη μέση του ωκεανού.

kiribati nayagio2

Ο ραδιοσταθμός του Κιριμπάτι μετέδωσε χθες το βράδυ ότι συνολικά 88 άνθρωποι επέβαιναν στο φεριμπότ MV Butiraoi, σύμφωνα με σχετική έρευνα που διεξήχθη στο νησί Νονούτι, από όπου είχε αναχωρήσει το φέρι στις 18 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους Νεοζηλανδούς υπευθύνους που μετέχουν στις έρευνες, οι αρχές καταχώρησαν επισήμως την εξαφάνιση του πλοίου την επομένη, 19 Ιανουαρίου.

Το πλοίο αυτό εκτελούσε το δρομολόγιο μεταξύ των νησιών Νονούτι και Μπέτιο, που βρίσκεται επίσης στο αρχιπέλαγος του Κιριμπάτι, και τα χωρίζει απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων.

Το Radio Kiribati διευκρίνισε επίσης ότι 23 ανήλικοι επέβαιναν στο πλοίο. Αυτοί πήγαιναν όπως φαίνεται στην πρωτεύουσα του Κιριμπάτι, την Ταράουα, για το τρίτο τρίμηνο της σχολικής χρονιάς.

Τέσσερα αεροσκάφη των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας μετέχουν στις έρευνες, όπως και έξι πλοία.

Ο πρόεδρος του Κιριμπάτι Τανέτι Μααμάου δήλωσε χθες στον δημόσιο ραδιοσταθμό ότι το ναυάγιο αυτό αποτελεί μια τραγωδία για τη νησιωτική αυτή χώρα του Ειρηνικού, αλλά σημείωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

«Έχουν βρεθεί κάποια αντικείμενα, όπως κομμάτια ξύλου, μια φιάλη αερίου και ένας μικρός αριθμός άλλων πραγμάτων, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη για επιζήσαντες», σημείωσε.

Ο πρώην πρόεδρος Ανότε Τονγκ δήλωσε ότι το νησί Νονούτι έχασε «τα λαμπρά νιάτα του» και ότι όλο το αρχιπέλαγος έχει συγκλονιστεί.

«Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, όχι μόνον λόγω του αριθμού αυτών που αγνοούνται, αλλά και λόγω του αριθμού των ανθρώπων που έπληξε η τραγωδία αυτή», δήλωσε στο Australian Broadcasting Corporation.

Υπάρχουν ερωτηματικά, πρόσθεσε, γιατί οι αρχές περίμεναν μία εβδομάδα για να σημάνουν συναγερμό ενώ η προγραμματισμένη διάρκεια του ταξιδιού του φέριμποτ ήταν δύο ημέρες.

Την διαχείριση αυτής της καταστροφής από την κυβέρνηση των Κιριμπάτι επέκρινε επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Ιερεμία Ταμπάι, ο οποίος εκπροσωπεί το νησί Νονούτι και ζήτησε την σύσταση «μιας ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας».

Οι έρευνες επικεντρώνονται πλέον στην εξεύρεση μιας δεύτερης σωσίβιας λέμβου, ενώ εν γένει οι ελπίδες για την εξεύρεση κι άλλων επιζώντων έχουν σχεδόν εξανεμιστεί δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση του πλοίου.

«Η χωρητικότητά της είναι 25 ατόμων, αλλά μπορούν να επιβιβαστούν σε αυτήν και περισσότεροι», ανακοίνωσε το νεοζηλανδικό κέντρο συντονισμού των ερευνών διάσωσης.

Το Κιριμπάτι αποτελείται από 33 νησιά, τα οποία κατοικούνται από περίπου 110.000 ανθρώπους, και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3.460 χιλιομέτρων βορειοανατολικά των νησιών Φίτζι.

Δείτε στο χάρτη της Google πού βρίσκεται το Κιριμπάτι

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Daily Mail

Δείτε πιο κάτω στη photo gallery του Newsbomb.gr φωτογραφίες από το σημείο όπου σημειώθηκε το ναυάγιο

PHOTO GALLERY