ΚΟΣΜΟΣ

Νέο σενάριο για την υπόθεση Σκριπάλ: Δηλητηριάστηκε μέσω του εξαερισμού του αυτοκινήτου του;

Νέο σενάριο για την υπόθεση Σκριπάλ: Δηλητηριάστηκε μέσω του εξαερισμού του αυτοκινήτου του;

Δεν αποκλείεται ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια να εκτέθηκαν στο φονικό νευροτοξικό παράγοντα μέσω του συστήματος εξαερισμού του αυτοκινήτου του Ρώσου πρώην κατασκόπου, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Oι Σκριπάλ εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την έκθεσή τους στον νευροτοξικό παράγοντα Novichok στο Σάλσμπερι της Βρετανίας πριν από δύο εβδομάδες.

Ο αμερικανικός δημοσιογραφικός οργανισμός ABC News μετέδωσε ότι αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών έχουν δηλώσει πως η φύση της ουσίας που χρησιμοποιήθηκε είναι πλέον σαφής και ήταν «σε μορφή σκόνης».

Μετέδωσε επίσης ότι Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν καλύτερη εικόνα του τρόπου με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η επίθεση, υποστηρίζοντας ότι οι Σκριπάλ πιθανόν να εκτέθηκαν στην ουσία μέσω του συστήματος εξαερισμού του αυτοκινήτου μάρκας BMW του πρώην κατασκόπου.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται την ώρα που η αντιτρομοκρατική μονάδα της βρετανικής αστυνομίας επανέλαβε την έκκλησή της προς όποιον τυχόν είδε την κόκκινη BMW 320D του Σκριπάλ με αριθμό πινακίδας HD09 WAO στο Σάλσμπερι το πρωί της 4ης Μαρτίου.

autokinito skripal

Το αυτοκίνητο με το οποίο αναχώρησε η Γιούλια Σκριπάλ από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, όταν έφθασε από τη Μόσχα, μεταφέρθηκε πάντως στην εγκληματολογική υπηρεσία για να εξεταστεί από εμπειρογνώμονες, αποκάλυψε με τη σειρά της η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στις 3 Μαρτίου τη Γιούλια Σκριπάλ συνάντησε στο αεροδρόμιο ο φίλος της οικογένειας τους Ρος Κασίντι, ο οποίος και την μετέφερε στο Σάλσμπερι στο σπίτι στο οποίο διέμενε ο πατέρας της Σεργκέι Σκριπάλ.

Ο Κασίντι επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι οι αρμόδιες αρχές πήραν το αυτοκίνητό του το οποίο και μετέφεραν στην εγκληματολογική υπηρεσία, καθώς οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες εξετάζουν το ενδεχόμενο η νευροπαραλυτική ουσία με την οποία δηλητηριάσθηκαν ο Σεργκεί Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια να είχε τοποθετηθεί στις αποσκευές της Γιούλια.

Ο Νιλ Μπασού, ένας βοηθός επιτρόπου της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μαθαίνουμε περισσότερα για τις κινήσεις του Σεργκέι και της Γιούλια αλλά θα πρέπει να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για τις ακριβείς κινήσεις τους το πρωί του περιστατικού».

Η Σκότλαντ Γιαρντ δεν σχολίασε πάντως το δημοσίευμα.

Το ABC μετέδωσε εξάλλου ότι αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών έχουν αναφέρει πως έως και 38 άνθρωποι στο Σάλσμπερι έχουν επηρεαστεί από τον νευροτοξικό παράγοντα, αλλά «εξακολουθούν να αξιολογούνται οι πλήρεις επιπτώσεις της ουσίας», ενώ πιθανόν να υπάρξουν και άλλοι άνθρωποι που έχουν επηρεαστεί.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ένα άλλο βρετανικό δημοσίευμα, της Sun, αποκάλυψε πως ο σύντροφος της Γιούλια είναι Ρώσος κατάσκοπος των μυστικών υπηρεσιών, ενώ ίδια είχε εργαστεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα, γεννώντας εύλογα την απορία μήπως η κόρη του Σκριπάλ ήταν ο πραγματικός στόχος της επίθεσης…

ΠΗΓΗ: The Guardian, The Daily Telegraph

Σχετικές ειδήσεις