ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Στους 20 οι νεκροί Παλαιστίνιοι – Διαταγή στους ισραηλινούς στρατιώτες να ανοίξουν εκ νέου πυρ

Γάζα: Στους 20 οι νεκροί Παλαιστίνιοι – Διαταγή στους ισραηλινούς στρατιώτες να ανοίξουν εκ νέου πυρ

Ένας ακόμη Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του κατά στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Το υπουργείο δεν ανέφερε ωστόσο το όνομα του Παλαιστίνιου που υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομεία Σίφα, στην πόλη της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει προηγουμένως πως ένα από τα αεροσκάφη του έθεσε στο στόχαστρο έναν ένοπλο Παλαιστίνιο κοντά στα σύνορα.

Ο στρατός προειδοποίησε σε ανακοίνωσή του ότι «δεν θα επιτρέψει να πληγεί η ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών και θα συνεχίσει να επιχειρεί εναντίον των τρομοκρατών που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες».

Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι της Γάζας έχουν κληθεί να συμμετάσχουν αύριο (06/04) μετά την προσευχή της Παρασκευής σε νέες διαμαρτυρίες σ' αυτή τη ζώνη, όπου η ένταση είναι μεγάλη καθώς 20 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες άλλοι τραυματισθεί από την περασμένη Παρασκευή από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν προειδοποίησε πως οι Παλαιστίνιοι που θα πλησιάσουν στα σύνορα θα θέσουν «τη ζωή τους σε κίνδυνο».

Την περασμένη Παρασκευή, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν κοντά στο φράκτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Γάζα, κατά την πρώτη ημέρα της «πορείας της επιστροφής».

Η διαμαρτυρία αυτή, που πρόκειται να διαρκέσει έξι εβδομάδες, έχει στόχο τη διεκδίκηση «του δικαιώματος στην επιστροφή» περίπου 700.000 Παλαιστινίων που είχαν εκδιωχθεί από τη γη τους ή είχαν διαφύγει στη διάρκεια του πολέμου που ακολούθησε τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ζήτησαν να διεξαχθεί «ανεξάρτητη έρευνα» για τη χρήση από το Ισραήλ πραγματικών σφαιρών, αίτημα το οποίο απέρριψε αμέσως το ισραηλινό κράτος.

Διαταγές στους στρατιώτες να ανοίξουν πυρ εναντίον διαδηλωτών στα σύνορα

Το Ισραήλ έκανε σήμερα γνωστό πως οι διαταγές που είχαν δοθεί στους ισραηλινούς στρατιώτες να ανοίξουν πυρ εναντίον παλαιστίνιων διαδηλωτών στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας στις 30 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία 18 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, παραμένουν οι ίδιες και για αύριο Παρασκευή ενόψει μιας νέας διαδήλωσης.

«Αν υπάρξουν προκλήσεις, θα υπάρξει η πιο σκληρή αντίδραση όπως και την περασμένη εβδομάδα. Δεν προτιθέμεθα να αλλάξουμε τις διαταγές για πυροβολισμούς, παραμένουμε στην ίδια γραμμή», προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν, σε δηλώσεις του στη δημόσια ραδιοφωνία.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, που κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι ένας ακόμη Παλαιστίνιος που είχε τραυματιστεί την περασμένη Παρασκευή από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών υπέκυψε στα τραύματά του, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών εκείνης την ημέρα, της πιο φονική από τον πόλεμο του 2014, να φθάσει τους 19.

Ο Σάντι αλ-Κασίφ, 34 ετών, είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι κοντά στο συνοριακό φράχτη, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ο θάνατός του ανεβάζει έτσι σε 20 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από τις 30 Μαρτίου.

Σχετικές ειδήσεις