ΚΟΣΜΟΣ

Νέες απειλές από τη Γαλλία κατά του Ιράν

Νέες απειλές από τη Γαλλία κατά του Ιράν

Εκ νέου προειδοποίησε σήμερα το Ιράν, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, ότι βρίσκεται αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο επιβολής άνευ προηγουμένου κυρώσεων αν αρνηθεί να συνεργαστεί με την διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό του οπλοστάσιο.

«Η Γαλλία θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να αυξηθεί κατά ένα επίπεδο η διπλωματική πίεση στο Ιράν. Αν το Ιράν αρνηθεί να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας και αρνηθεί την όποια σοβαρή συνεργασία, είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε, μαζί με άλλες πρόθυμες χώρες, κυρώσεις που δεν θα έχουν προηγούμενο,» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ζιπέ.

Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό RFI ο Ζιπέ ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Γάλλος υπουργός είπε ότι απαιτούνται αυστηρές κυρώσεις για να "μην συνεχίσει το Ιράν να εξασφαλίζει πηγές που του επιτρέπουν να συνεχίζει τις δραστηριότητές του παραβιάζοντας όλους τους διεθνείς κανόνες."

Επικαλούμενη αυτό που αποκαλεί αξιόπιστες πληροφορίες από χώρες μέλη και από άλλες πηγές, η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αναφέρει μια σειρά από δραστηριότητες από πλευράς της Τεχεράνης που μπορούν να οδηγήσουν στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Ο γάλλος υπουργός Αμυνας Ζεράρ Λονγκέ αποκάλεσε την έκθεση "πραγματική πηγή ανησυχίας" και ζήτησε και εκείνος την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων.

Ο Λονγκέ δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Canal+ ότι είναι απαραίτητο να πεισθούν η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες ενδεχομένως να αντιταχθούν σε μια πέμπτη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν.