Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικό «Lord of the Rings»: Βρέθηκε τηλεοπτικός «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» από τη Σοβιετική Ένωση

Newsbomb

Μία τηλεοπτική μεταφορά του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» που γυρίστηκε στη Σοβιετική Ένωση και μέχρι πρόσφατα εθεωρείτο χαμένη βρέθηκε ξανά και αναρτήθηκε στο YouTube, προκαλώντας ενθουσιασμό στους ρωσόφωνους (και μη) φίλους του έργου του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, πρόκειται για μια τηλεταινία (Khraniteli) που γυρίστηκε το 1991 και βασίζεται στη «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού»- το πρώτο βιβλίο της τριλογίας του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του Τόλκιν. Θεωρείται ότι είναι η μόνη έκδοση του ιστορικού έργου που έχει γυριστεί στη Σοβιετική Ένωση και προβλήθηκε 10 χρόνια πριν βγει στους κινηματογράφους το πρώτο μέρος της τριλογίας του Πίτερ Τζάκσον.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το budget δεν είχε καμία σχέση, ωστόσο και ο σοβιετικός «Άρχοντας» έχει τη…χάρη του. Αξίζει να σημειωθεί πως η μουσική έχει την υπογραφή του Αντρέι Ρομανόφ της ροκ μπάντας Akvarium, και η ταινία προβλήθηκε μόνο μία φορά πριν χαθεί στα αρχεία της Τηλεόρασης του Λένινγκραντ. Επίσης, περιλαμβάνει κάποια στοιχεία που κόπηκαν από τη μεταφορά του Τζάκσον, όπως η εμφάνιση του χαρακτήρα του Τομ Μπομπαντίλ.

Λίγοι θυμούνταν την ύπαρξή της, μέχρι που ο διάδοχος της Τηλεόρασης του Λένινγκραντ, το 5TV, την ανέβασε στο YouTube την προηγούμενη εβδομάδα, όπου συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες views εντός ολίγων ημερών.

Μεταφορές και μεταφράσεις του έργου του Τόλκιν ήταν δυσεύρετες στην ΕΣΣΔ. Κάποιοι το αποδίδουν αυτό στην πιθανή λογοκρισία πάνω στο θέμα της σύγκρουσης μεταξύ μιας συμμαχίας ανθρώπων, ξωτικών και νάνων απέναντι σε μια απολυταρχική δύναμη από την ανατολή, ωστόσο είναι εξίσου πιθανό κάτι τέτοιο να οφείλεται και στη δυσκολία μετάφρασης του πολύ ιδιαίτερου λογοτεχνικού έργου του εν διάσημου συγγραφέα/ φιλολόγου στα ρωσικά χωρίς να αλλοιωθεί το περιεχόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 1985 η Τηλεόραση του Λένινγκραντ πρόβαλε την πρώτη της έκδοση έργου του Τόλκιν, μια μεταφορά του «Χόμπιτ», με χορευτές μπαλέτου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Για πόσο καιρό παρέχει ανοσία το εμβόλιο - Φόβος για τις ομοιότητες με την γρίπη