Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Τηλεοπτικός παρουσιαστής… αυτομπουγελώθηκε για να καταπολεμήσει τη ζέστη!

Newsbomb

Παρουσιαστής της αυστριακής τηλεόρασης χάρισε ένα μοναδικό στιγμιότυπο, εν μέσω του ακραίου «κύματος» καύσωνα που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη.

Με τον υδράργυρο να έχει φθάσει στο «κόκκινο» τις τελευταίες ημέρες, ένας παρουσιαστής της αυστριακής τηλεόρασης χάρισε ένα μοναδικό στιγμιότυπο στο τηλεοπτικό κοινό ανά τον κόσμο, καθώς… αυτομπουγελώθηκε σε «ζωντανή» μετάδοση, ως «απάντηση» στο ακραίο «κύμα» καύσωνα που πλήττει όχι μονάχα τη δυτική Ευρώπη, αλλά ολόκληρη τη «Γηραιά Ήπειρο».

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρώτο «κύμα» ακραίου καύσωνα, καθώς η θερμοκρασία ξεπερνά κατά πολύ τους 35℃. Πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη γνωρίσει το «σκληρό πρόσωπο» του καλοκαιριού, τη στιγμή κατά την οποία η χώρα μας προετοιμάζεται για την… επέλαση του καύσωνα «Κλέων».

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η θερμοκρασία στη Γερμανία –γειτονική χώρα της Αυστρίας– έφθασε έως τους 38℃, παρ’ ότι οι λίμνες και τα ποτάμια της χώρας έχουν πλημμυρίσει από καταιγίδες. Αντιστοίχως και στη Λυών της κεντρικής Γαλλίας, ο υδράργυρος «χτύπησε» κόκκινο (έως 38℃).

Στη γειτονική Ιταλία, μεγάλος αριθμός ταξιδιωτών αναγκάσθηκε να διακόψει τις τουριστικές του επισκέψεις και να… αρκεστεί σε μία βόλτα έως την πλησιέστερη «εστία» δροσιάς (πάρκα, σιντριβάνια, κλιματιζόμενοι χώροι).

Στην Πολωνία, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν, επίσης, τους 30℃, με ιατρούς και επιστήμονες να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες –με ιδιαίτερη μνεία σε παιδιά ηλικιωμένους– να μένουν στις κατοικίες τους, κατά τις «καυτές» ώρες της ημέρας.

Καύσωνας «Κλέων»: Άφθονο νερό, ελαφρά γεύματα και ρούχα – Οδηγίες προστασίας από την Πολιτική Προστασία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οδηγίες για τους πολίτες με τρόπους να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα Κλέωνα, ο οποίος θα έλθει αύριο (12/07) και θα διαρκέσει έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Μπορούμε να προστατευθούμε από τον καύσωνα:

Πηγαίνοντας σε δροσερούς χώρους.

Πίνοντας άφθονο νερό.

Να φοράμε ελαφρά ρούχα.

Να τρώμε ελαφρά γεύματα.

Να μην κάνουμε βαριά σωματική εργασία.

Να συμβουλευθούμε τον ιατρό μας, για τα φάρμακά μας.

Να κάνουμε χλιαρά ντους.

Να προσέχουμε μωρά και ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.

Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.

Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.

Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.

Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.

Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κ.ά.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους, για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.

Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αν έχετε βρέφη και παιδιά

Ντύστε τα, όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.

Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.

Εκτός από γάλα, συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευθείτε τον παιδίατρο.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Aν έχετε ηλικιωμένους

Μετακινήστε τους, σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά, φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.

Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό, τις ζεστές ώρες της ημέρας.

Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους, σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.