ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας Κλέων: Έρχονται 45άρια - «Καμπανάκι» και για τις φωτιές

Καύσωνας Κλέων: Έρχονται 45άρια - «Καμπανάκι» και για τις φωτιές
Eurokinissi

Καύσωνας Κλέων: Θερμοκρασίες Σαχάρας αναμένεται να καταγραφούν τις ερχόμενες ημέρες στη χώρα μας – Σε ετοιμότητα οι αρμόδιες Αρχές

Ως επικίνδυνο φαινόμενο χαρακτηρίζεται ο καύσωνας που από αύριο θα αρχίσει να επηρεάζει τη χώρα σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που έχει εκδώσει η ΕΜΥ.

Η κατάσταση μάλιστα κρίνεται εξαιρετικά δύσκολή ίσως και επικίνδυνη καθώς οι θερμοκρασίες θα φτάσουν έως και τους 45 βαθμούς.

Η Τρίτη (11/7) θα είναι μια μεταβατική ημέρα, καθώς το θερμόμετρο θα δείξει έως 38°C στα ηπειρωτικά. ενώ από την Τετάρτη 12 Ιουλίου ξεκινάει ο καύσωνας με θερμοκρασίες 38°C – 40°C και τοπικά 41°C.

Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει στους 40°C – 41°C και τοπικά μέχρι και τους 42°C.

Την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται να κορυφωθεί η ζέστη, με τον υδράργυρο έως και 45 βαθμούς τοπικά. Ζεστές θα είναι οι νύχτες στις μεγαλουπόλεις με ελάχιστες θερμοκρασίες στους 30°C.

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για τον «Κλέωνα»

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό. Αύριο στις 11 η ώρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη Υπουργών αλλά και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αστυνομίας και πυροσβεστικής.

Την Τρίτη (11.07.23) στις 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στο επίκεντρο της ευρείας αυτής διυπουργικής σύσκεψης που θα συγκλιθεί στο επίκεντρο θα είναι τα θέματα της πυροπροστασίας και η προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Στην έκτακτη διυπουργική σύσκεψη θα συμμετέχουν: Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική και η Αστυνομία.

Το κρατικό σχέδιο για την θερμή «εισβολή» προβλέπει: Κλιματιζόμενοι χώροι για τις ευπαθείς ομάδες, επίγειες και εναέριες περιπολίες σε επικίνδυνες περιοχές, απαγόρευση εργασιών στην ύπαιθρο, απαγόρευση εισόδου σε δάση, άλση και πάρκα με την συνδρομή της Αστυνομίας.

Καμίνι η χώρα για 6 ημέρες – Έως και τους 45 βαθμούς ο υδράργυρος

Θερμοκρασίες Σαχάρας θα σημειωθούν από αύριο και τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή, καθώς το θερμόμετρο θα σκαρφαλώσει στα ύψη και δεν είναι καθόλου απίθανο να χτυπήσει σε ορισμένες περιοχές ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Ακόμα και 45 βαθμούς αναμένεται να φθάσει η θερμοκρασία σε κάποιες περιοχές με τον «Κλέωνα» να έρχεται από την Τετάρτη απειλητικά ενώ έχει κάνει ήδη ανυπόφορη την καθημερινότητα των πολιτών.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εξέδωσε έκτακτο δελτίο, ενώ συναγερμός έχει σημάνει στον κρατικό μηχανισμό.

Τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους

Ήδη ανακοινώθηκαν τα πρώτα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που θα δουλέψουν κάτω από τον καυτό ήλιο και σε κλειστούς χώρους με υψηλή θερμοκρασία.

Στην ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες και συστάσεις προς επιχειρήσεις και εργαζόμενους για την αντιμετώπιση του καύσωνα:

  • Τηλεργασία στις ομάδες υψηλού κινδύνου
  • Μείωση ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους μεταξύ 12:00 και 17:00.
  • Παροχή πόσιμου νερού
  • Διαμόρφωση κλιματιζόμενων χώρων για διαλλείματα
  • Χορήγηση καλυμμάτων κεφαλής και κατάλληλου ρουχισμού σε υπαίθριες εργασίες.

«Είμαστε από πάνω, θέλουμε οι εργαζόμενοι μας να είναι ασφαλείς, αλλά και οι επιχειρήσεις να μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα», τόνισε ο υπουργός εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Δύσκολες ημέρες περιμένουν τους εργαζόμενους αλλά και τις ευπαθείς ομάδες μιας και ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες θα ξεπερνάει και τους 40 βαθμούς.

Τα καταστήματα πλέον σε εξωτερικούς χώρους έχουν ανεμιστήρες για να αντέξουν υπάλληλοι και πελάτες την αφόρητη ζέστη.

«Θωρακίζονται» για τις ημέρες των υψηλών θερμοκρασιών

Με καπέλα, ομπρέλες, βεντάλιες, άφθονο νερό, ανεμιστήρες, παγωτά αλλά και ελαφρύ ρουχισμό προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες οι πολίτες που παραμένουν στην πόλη.

Ήδη σήμερα στην Καλλιθέα και τον Ισθμό Κορίνθου ο υδράργυρος άγγιξε τους 36 βαθμούς.

Κλιματιζόμενοι χώροι θα λειτουργήσουν στους δήμους, ενώ ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για τα αδέσποτα.

Ανοιχτές μέχρι αργά αναμένεται να μείνουν και οι οργανωμένες παραλίες.

Σε «κόκκινο» συναγερμό Ε.Σ.Υ και ΕΚΑΒ για τις ημέρες του καύσωνα

Σε υψίστη ετοιμότητα μπαίνει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς θα ενεργοποιηθούν επιπλέον βάρδιες στο ΕΚΑΒ, σε επιφυλακή θα είναι τα Τμήματα Επειγόντων περιστατικών όλων των νοσοκομείων κι εξετάζεται να αλλάξει και ο προγραμματισμός των εφημεριών.

Το σχέδιο προβλέπει:

  • Ανάκληση αδειών και ρεπό
  • Περισσότερα ασθενοφόρα
  • Επιπλέον βάρδιες τεχνικών
  • Ενεργοποίηση ομάδων κρίσεων

Σε ετοιμότητα τα ΤΕΠ όλων των νοσοκομείων με απώτερο σκοπό την άμεση εξυπηρέτηση των περιστατικών που μπορεί να προκύψουν.

Ανοίγουν επτά κλιματιζόμενοι χώροι στον Δήμο Αθηναίων

Επτά ειδικά διαμορφωμένους κλιματιζόμενους χώρους για τη φιλοξενία και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (πολύ υψηλές θερμοκρασίες – καύσωνας) θέτει σε λειτουργία από την Τρίτη 11 Ιουλίου ο Δήμος Αθηναίων.

Οι κλιματιζόμενοι χώροι, που θα λειτουργούν από τις 08.00 π.μ μέχρι και τις 08.00 μ.μ., είναι οι εξής:

Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη και Δύμης

  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108223946

Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15

  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2109240403

Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4

  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103423716

Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους

  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2105140877

Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372

  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2102012334

Λέσχη Φιλίας Κυψέλης Σκύρου & Καυκάσου

  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2108815877

Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος

  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6459890

Σχετικές ειδήσεις