Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Άγριες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους της Air France (video)

Σοφία Βεργοπούλου

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Γάλλοι εργαζόμενοι παίρνουν το νόμο στα χέρια τους. Από το 2009 χρονιά που θεωρείται ως η πρώτη της οικονομικής ύφεσης αρκετά αφεντικά έχουν μετανιώσει τις αντεργατικές τους πολιτικές.

ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΈΣ ΠΟΥ ΕΞΟΡΓΙΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Η πρόσφατη επίθεση των εργαζομένων της Air France στα στελέχη της εταιρείας έγινε θέμα σε όλον τον κόσμο, αλλά όπως είπε στη Liberation υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας διαχείρισης ανθρώπινων πόρων ΒΤΙ «τέτοια μπορεί να συμβαίνουν και σε άλλες χώρες, αλλά από ότι ξέρω το να κρατάς όμηρο το αφεντικό σου είναι τυπική γαλλική συνταγή. Είναι η φύση του κοινωνικού διαλόγου στη χώρα μας».

Τον Ιανουάριο του 2014 οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Goodyear είχαν κρατήσει επί ώρες δύο απο τους manager της εταιρείας σχεδόν όμηρους, μέχρι η επιχείρηση να απαντήσει όπως είχαν πει με ικανοποιητικό τρόπο στα αιτήματά τους.

air frnace1

Χθες περίπου 100 εργαζόμενοι της Air France έσπασαν τον κλοιό ασφαλείας και κατόρθωσαν να προσεγγίσουν το χώρο όπου συνεδρίαζαν μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας. Τους επιτέθηκαν και τους έσκισαν τα πουκάμισα. Οι manager φυγαδεύθηκαν από τους άνδρες ασφαλείας εμφανώς ταραγμένοι. Η Air France δήλωσε πως θα κινηθεί νομικά εναντίον των 100 ατόμων που πραγματοποίησαν την επίθεση, ενώ πολλοί χαρακτηρίζουν το χθεσινό περιστατικό ως σκανδαλώδες περιστατικό βίας.

Η συνεδρίαση των μελών του Δ.Σ. αφορούσε την οριστικοποίηση ενός πλάνου ριζικής αλλαγής της οργάνωσης της εταιρείας το οποίο προέβλεπε περίπου 3.000 απολύσεις. Μετά την επίθεση τα εργατικά συνδικάτα προσπάθησαν να βρουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο και άρχισαν να κατηγορούν το ένα τα μέλη του άλλου για τις επιθέσεις.

Άπαντες καταδίκασαν τις επιθέσεις μιλώντας για ανεπίτρεπτη βία και επαινώντας το δημόσιο διάλογο.