Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

H γυναίκα πιλότος που έκανε το γύρο του κόσμου σε 29 ημέρες (vid+photos)

Newsbomb

Το όνομά της, ενδεχομένως, να μην το γνωρίζουν οι περισσότεροι, όμως το κατόρθωμά της έχει μείνει χαραγμένο στην Ιστορία του 20ου αιώνα. Η Geraldine «Jerrie» Mock, υπήρξε η πρώτη γυναίκα πιλότος που το 1964 κατάφερε μόνη της να κάνει το γύρο του κόσμου με ένα μονοκινητήριο αεροσκάφος.

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

Η Geraldine Mock γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϋ των Η.Π.Α. το 1925 και πέθανε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014. Το πάθος της για τα ταξίδια ήταν εκείνο που την ώθησε να μάθει να πιλοτάρει και έτσι, το 1964, μέσα σε διάστημα μόλις 29 ημερών κατόρθωσε έναν πραγματικό άθλο: πραγματοποίησε το γύρο του κόσμου με ένα Cessna 180.

Η πρωτόγνωρη – για την εποχή εκείνη – αποκοτιά της ήταν κάτι παραπάνω από επικίνδυνη. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, η Mock αντιμετώπισε ποικίλα προβλήματα, όπως πάγος που σχηματιζόταν στα φτερά του αεροπλάνου και μια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο ασύρματο σύστημα επικοινωνίας του αεροσκάφους.

Ωστόσο, σε πείσμα όλων, η Jerrie, όπως ήταν το παρατσούκλι της, στο τέλος τα κατάφερε.

ΤοΝ Μάιο του 2014, η χώρα της την τίμησε, στήνοντας έναν μπρούντζινο ανδριάντα στο Port Colombus, εκεί όπου ακριβώς πριν από 50 χρόνια, η Mock προσγείωσε το αεροσκάφος της, το «Πνεύμα του Colombus», υλοποιώντας το εγχείρημά της.