ΚΥΠΡΟΣ

Επαφές με Αραβες ΥΠΕΞ είχε στο Κάιρο η Μαρκουλλή

Επαφές με Αραβες ΥΠΕΞ είχε στο Κάιρο η Μαρκουλλή

Επαφές με Αραβες ομολόγους της είχε στο περιθώριο της 138η Τακτικής Συνόδου του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή, η οποία πραγματοποίησε στις 5-6 Σεπτεμβρίου διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Αίγυπτο.

Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, η Υπουργός συζήτησε με τους Άραβες ομολόγους της, τις εξελίξεις στην περιοχή, τις διμερείς σχέσεις και το Κυπριακό.

Συναντήθηκε με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας Nasser Judeh, του Μπαχρέιν Σεΐχη Khalid bin Ahmed al-Khalifa, του Λιβάνου Adnan Mansour, του Ιράκ Hoshyar Zebari, του Τζιμπουτί Mahamoud Ali Youssouf, της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής Riad al-Malki και τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπα Abdulaziz bin Abdullah bin Abdulaziz.

Η κ. Μαρκουλλή παρακάθισε επίσης στο επίσημο γεύμα των Αράβων Υπουργών Εξωτερικών, όπου είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και με άλλους Αραβες Υπουργούς Εξωτερικών.

Στις 6 Σεπτεμβρίου η Κύπρια ΥΠΕΞ, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Tonio Borg είχαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Nabil el-Arabi, με τον οποίο συζήτησαν εκτενώς την κατάσταση στη Συρία, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τις σχέσεις ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου.

Στη συνέχεια, η κ. Μαρκουλλή, μαζί με τους ομολόγους της, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, συναντήθηκαν με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο δρα Mohamed Moursi, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Mohamed Kamel Amer, όπου σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση την κατάσταση στη Συρία και το Παλαιστινιακό, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο, με την οποία Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα διατηρούν στενούς και ιστορικούς δεσμούς και σχέσεις.

Ενημερώθηκαν επίσης από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για τη μεταβατική περίοδο της νέας Αιγύπτου και μελετήθηκαν από κοινού τρόποι στήριξης της χώρας, στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, των επενδύσεων και της παιδείας, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση του ρόλου που διαδραματίζει η Αίγυπτος ιστορικά, ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.