ΚΥΠΡΟΣ

Η Λευκωσία έχει ξεκινήσει την καταπολέμηση ξεπλύματος χρήματος

Η Λευκωσία έχει ξεκινήσει την καταπολέμηση ξεπλύματος χρήματος

Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Φιλελεύθερος διαβεβαιώνει ότι η Κύπρος έχει ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

Δηλαδή την Τρίτη Οδηγία κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και τον Κανονισμό για τη Μεταφορά Κεφαλαίων.

Ο εκπρόσωπος του κ. Μπαρνιέ παραπέμπει στην έκθεση της Μoneyval, σύμφωνα με την οποία η Κύπρος «έχει λάβει πρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, με τη θέσπιση νομοθεσίας και συγκεκριμένων τομεακών κανόνων, που επιλαμβάνονται των περισσότερων ζητημάτων που είχαν εγερθεί στο πλαίσιο της προηγούμενης αξιολόγησης».

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου, αναφερόμενος στην αποτελεσματική εφαρμογή του κοινοτικού πλαισίου, αφήνει αιχμές ακόμα και για τη Γερμανία. «Είμαστε ενήμεροι για τα επικριτικά δημοσιεύματα στον Τύπο αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο. Ωστόσο, η αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος (πέραν της ορθής μεταφοράς τους στα εθνικά δίκαια) αποτελεί θέμα ανησυχίας για όλες τις χώρες, όχι μόνο για την Κύπρο», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ