ΚΥΠΡΟΣ

Πρόγευμα Εργασίας Χριστόφια με Ρομπέι, Σουλτς και Μπαρόζο

Πρόγευμα Εργασίας Χριστόφια με Ρομπέι, Σουλτς και Μπαρόζο

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για τη επόμενη επταετία θα είναι στο επίκεντρο συνάντησης που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους Προέδρους των τριών θεσμικών οργάνων της Ενωσης.

Στη συνάντηση, που θα είναι υπό την μορφή προγεύματος εργασίας, θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σημειώνεται ότι η συνάντηση αυτή είναι συντονιστική, προβλέπεται από τη Συνθήκη της ΕΕ και θα επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ενωσης για την περίοδο 2014-2020.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συγκάλεσε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 22 και 23 Νοεμβρίου με αποκλειστικό θέμα το ΠΔΠ, στη διάρκεια του οποίου θα ζητήσει από τους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας επί του ΠΔΠ μέχρι το τέλος της Κυπριακής Προεδρίας ούτως ώστε να υπάρξει χρόνος για τις απαραίτητες ενέργειες πριν εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Η πρόταση της Κομισιόν για το νέο ΠΔΠ καθορίζει τις κοινοτικές πληρωμές στα 987 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Το προτεινόμενο ποσό που ισοδυναμεί με το 1,08% του ΑΕΠ είναι αυξημένο κατά 5% σε σχέση με τον προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013.

Η συμβιβαστική πρόταση της Προεδρίας προβλέπει εξοικονομήσεις ύψους τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στις διαπραγματεύσεις που είχαν προηγηθεί η απόσταση που χώριζε τα κράτη μέλη σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν έφτανε τα 200 δισ. ευρώ. Κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι δεν αποκλείεται οι τελικές εξοικονομήσεις στις δαπάνες να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 50 δις ευρώ.