ΚΥΠΡΟΣ

Σχέδιο για κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου

Σχέδιο για κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο.

Με δεδομένο ότι φαίνεται να μην προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με Ρωσία, η χώρα φαίνεται να καταλήγει σε ένα σχέδιο οδυνηρό μεν, αλλά το οποίο μας απαλλάσσει από την πρόταση για «κούρεμα», όπως μεταδίδει το sigmalive.

Όπως σημειώνεται σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο προνοεί διαδικασία δημιουργίας νέας καλής τράπεζας για τη Λαϊκή, η οποία μάλλον οδηγείται σε αναδιάρθρωση.

Δεσμεύονται επίσης 2,8 δισ. από ταμεία προνοίας ημικρατικών οργανισμών και τραπεζών. Το σχέδιο αυτό φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα, η οποία δεσμεύεται ότι θα στηρίξει το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η οδυνηρότατη πρόταση για «κούρεμα» 10%.

Παρόλα αυτά, υπολείπεται ένα δις και γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί το οποίο κούρεμα αλλά αν δεν εξασφαλιστεί το ένα δισ, τότε θα γίνει κούρεμα 1,5% κάτι όμως που δεν χαρακτηρίζεται ως οδυνηρό επειδή καλύπτεται από τους τόκους.

Επιπλέον, διασφαλίζονται οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ αλλά υπάρχει πληροφορία ότι μπορούν να διασφαλιστούν και οι καταθέσεις μέχρι 200.000, από τυχόν αναδιάρθρωση Λαϊκής.

Η Λαϊκή Τράπεζα διαψεύδει τα σενάρια κλεισίματος

Την ίδια ώρα, έγκυρη πηγή της Λαϊκής Τράπεζας, διέψευσε φήμες περί κλεισίματος της τράπεζας.

Επίσης, η ίδια πηγή δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η τράπεζα κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.