ΚΥΠΡΟΣ

Fitch: Αρνητικά τα καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου

Fitch: Αρνητικά τα καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings διατήρησε υπό αρνητική παρακολούθηση (RWN) τα καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου, τα οποία έχουν εξασφαλίσεις κυπριακά περιουσιακά στοιχεία.

Ως βασικό λόγο της απόφασης του αυτής, ο Fitch αναφέρει πως αναμένει την επανεξέταση των επιπτώσεων του υφιστάμενου μακροοικονομικού περιβάλλοντος στο χαρτοφυλάκιο των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων της τράπεζας, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, τα καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου με αξιολόγηση "B" είχαν αρχικά τοποθετηθεί σε αρνητική παρακολούθηση στις 28 Μαρτίου του 2013 και διατηρήθηκαν σε αυτή την αξιολόγηση στις 24 Ιουνίου του 2013.

Επιπλέον, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τράπεζας Κύπρου μετά την ανακεφαλαιοποίηση της θα γίνει μόλις θα είναι διαθέσιμες οι πληροφορίες για τα pro-forma οικονομικά και πιστωτικά ποιοτικά στοιχεία της τράπεζας.

Κατ' εξαίρεση των κριτηρίων του για αξιολόγηση των καλυμμένων ομολόγων, ο Fitch αναφέρει ότι δεν χρησιμοποιεί πλέον την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση IDR της τράπεζας ως σημείο εκκίνησης για την εκτίμηση των πιστωτικών κινδύνων στα καλυμμένα ομόλογα.

Ωστόσο, σημειώνει ότι από τη στιγμή που τα IDR (Issuer Default Rating) της Τράπεζας Κύπρου δεν είναι πλέον σε αξιολόγηση "RD" (Restricted Default - επιλεκτική χρεοκοπία) , η αξιολόγηση των καλυμμένων ομολόγων θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεαστεί από τις διακυμάνσεις των IDR.

Σύμφωνα με τον Fitch, η αξιολόγηση των καλυμμένων ομολόγων θα μπορούσε επίσης να είναι ευάλωτη σε μια επιδείνωση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων.