ΚΥΠΡΟΣ

Oμήρου : Πρώτιστο μέλημά μας είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας

Oμήρου : Πρώτιστο μέλημά μας είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας

«Πρώτιστο μέλημά μας είναι η αποκατάσταση της διεθνούς οικονομικής της αξιοπιστίας, που είναι απαραίτητη για την εκ νέου προσέλκυση ξένων επενδύσεων» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Λουξεμβούργο.

«Η Κύπρος δεν αποποιείται των ευθυνών της. Αναγνωρίζουμε ότι η κατασπατάληση πόρων και η πλασματική ευμάρεια των προηγούμενων χρόνων είχαν τραγικά αποτελέσματα, τα οποία και προσπαθούμε να αναστρέψουμε», σημείωσε.

Σε ομιλία σε ειδική συνεδρίαση του Σώματος την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στα γεγονότα του Eurogroup και τις γνωστές αποφάσεις για την Κύπρο, επέκρινε τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας ενώ στάθηκε και στις ενέργειες της ΚΔ για ανάκαμψη. Αναφορά έκανε και στο θέμα των υδρογονανθράκων αλλά και στην επικείμενη έναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό και τάχθηκε υπέρ του διορισμού Ευρωπαίου απεσταλμένου που θα διαφυλάσσει ότι τα όσα συζητούνται .

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι σύμφωνα με το Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου, «έχουμε προβεί σε αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της επίτευξης των προβλεπόμενων δημοσιονομικών στόχων και της προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών».

Ο Πρόεδρος της Βουλής επέκρινε τη στάση της ΕΕ λέγοντας ότι ενώ ο λαός μας είχε εναποθέσει πολλές ελπίδες στην Ένωση, «εισέπραξε τάσεις οικονομικού ηγεμονισμού, παντελή απουσία κάθε αισθήματος αλληλεγγύης και ενορχηστρωμένη προσπάθεια να τεθεί η Κύπρος προ απειλητικών τετελεσμένων, με τα οποία τελικά να εξαναγκασθεί να καταστρέψει βιαίως το οικονομικό μοντέλο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που οικοδόμησε τις τελευταίες δεκαετίες».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι λόγω της κρίσης υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας κινημάτων μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας, νεοναζιστικά και νεοφασιστικά με πρόσφατο παράδειγμα τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα.