ΚΥΠΡΟΣ

Παρέμβαση ευρωβουλευτών στον Φούλε για τις τουρκικές προκλήσεις

Παρέμβαση ευρωβουλευτών στον Φούλε για τις τουρκικές προκλήσεις

Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους, με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, καταγγέλλει τις τουρκικές παραβιάσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ από τουρκικά πολεμικά πλοία καθώς και από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός.

Στην επιστολή της, η κ. Θεοχάρους τονίζει ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχουν συνεχείς παραβιάσεις της διεθνούς και ευρωπαϊκής εννόμου τάξεως καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτυπώνονται στην παρενόχληση του νορβηγικού σεισμογραφικού σκάφους "Princess" από την τουρκική φρεγάτα "Giresum" και την πλεύση του "Μπαρμπαρός" χωρίς άδεια εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Στην επιστολή της εκφράζει την άποψη ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα πρέπει να δράσουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων τους για την υπεράσπιση των αξιών της Ευρώπης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους επί τη βάσει της αρχής της αλληλεγγύης.

Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Σοφοκλής Σοφοκλέους, σε κατεπείγουσα ερώτηση που κατέθεσε χθες ζητά από την Κομισιόν να αντιδράσει στις προκλητικές τουρκικές ενέργειες, ενώ ερωτά τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, κατά πόσον αρμόζει μια τέτοια συμπεριφορά από μια υποψήφια προς ένταξη χώρα προς ένα κράτος μέλος.

Πηγή: Φιλελεύθερος