Φραστική η παρενόχληση νορβηγικού πλοίου από τουρκική φρεγάτα στην ΑΟΖ

Φραστική η παρενόχληση νορβηγικού πλοίου από τουρκική φρεγάτα στην ΑΟΖ

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης διευκρίνισε ότι ήταν φραστική η παρενόχληση του νορβηγικού πλοίου στο οικόπεδο επτά της κυπριακής ΑΟΖ, βορείως των δυο οικοπέδων όπου δραστηριοποιείται η γαλλική εταιρεία Total.

Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, το περιστατικό παρακολουθούσαν οι κυπριακές αρχές, οι οποίες ήταν σε διαρκή επικοινωνία με το σκάφος της Total. Το τουρκικό πλοίο, πρόσθεσε, δια ασυρμάτου κάλεσε το πλοίο της Total να εγκαταλείψει την περιοχή.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι θα προβεί σε διαβήματα προς τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Έθνη για την τουρκική συμπεριφορά, τονίζοντας ότι θα πρέπει να προβληματίσει, τη στιγμή μάλιστα που τόσο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ όσο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δηλώνουν ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για κοινό ανακοινωθέν.

Ο υπουργός 'Αμυνας, Φώτης Φωτίου, δήλωσε ότι η Τουρκία ακολουθεί τους τελευταίους μήνες μία τακτική, μέσω προκλήσεων και απειλών, να δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Εμείς, τόνισε, δεν θα ακολουθήσουμε αυτά τα παιχνίδια των προκλήσεων.

Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί σε όλους, κατέληξε, είναι ότι δεν απεμπολούμε κυριαρχικά δικαιώματα.