ΚΥΠΡΟΣ

Forbes: Η προπώληση φυσικού αερίου επιλογή για την Κύπρο

Forbes: Η προπώληση φυσικού αερίου επιλογή για την Κύπρο

Υπό τον τίτλο «Μήπως η Κύπρος προσβλέπει σε προπώληση φυσικού αερίου για να κλείσει το κενό χρηματοδότησης», το αμερικανικό επιχειρηματικό περιοδικό Forbes, αναφέρεται σε ανάλυση του στη δυνατότητα προπώλησης του φυσικού πλούτου της Κύπρου, για χρηματοδότηση της αναγκαίας υποδομής.

Όπως αναφέρει στην ανάλυσή του ο αρθρογράφος Christofer Coats, "ενώ ο Πρόεδρος υποστήριζε προεκλογικά δημιουργία ενός ξεχωριστού ταμείου υδρογονανθράκων που να μην συνδέεται με το χρέος της Κύπρου και υποστήριζε ότι η προπώληση φυσικού αερίου θα εξασφάλιζε πολύ χαμηλές τιμές, ένα χρόνο μετά το πραγματικό κόστος για την υποδομή, την εκμετάλλευση και την εξαγωγή των αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας έγινε σαφές, Αυτό προσθέτει ανάγκασε κυβερνητικούς αξιωματούχους να προτείνουν την προπώληση, για να καλύψουν σημαντικές επενδυτικές ανάγκες της χώρας. "Την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας με Κύπριο αρχηγό κόμματος, του ανέφερε ότι η προπώληση φυσικού αερίου αποτελεί προϋπόθεση για την χρηματοδότηση έργων υποδομής¨".

Στο άρθρο σημειώνεται ότι με βάση τα αποθέματα τα οποία εκτιμώνται στα 50 με 60 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 1,7 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου, μπορούν υπάρξουν έσοδα 400 δισ. δολάρια στην κυπριακή οικονομία τα επόμενα χρόνια, αν τύχουν σωστής εκμετάλλευσης.

Ωστόσο αναφέρεται, η εκμετάλλευση και εξαγωγή του αερίου θα χρειαστεί σημαντικές υποδομές, περιλαμβανομένης συμμετοχής και ξένων εταιρειών, κάτι που έγινε πιο δύσκολο για την Κύπρο λόγω της περσινής οικονομικής κατάρρευσης της χώρας και της ανακοίνωσης των πιο συντηρητικών εκτιμήσεων της Noble για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Αναφέρεται επίσης ότι με τις τελευταίες εκτιμήσεις η δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο, καθίσταται λιγότερο ελκυστική από επενδυτές.

«Παρόλο που κάτι τέτοιο είναι ακριβό», προστίθεται « η δημιουργία τερματικού υγροποιημένου αερίου στην Κύπρο, επιτρέπει στην χώρα περισσότερη ευελιξία στην εξαγωγής του φυσικού της αερίου, απ’ ότι ένα αγωγός, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει το τερματικό για εξαγωγή του δικού του φυσικού αερίου. Περαιτέρω, μειώνει την πιθανότητα η Κύπρος να στραφεί στην λύση του αγωγού με την Τουρκία».

Απόδοση: ΣΙΓΜΑ

Επανεμφανίστηκε το Μπαρμπαρόζ στην κυπριακή ΑΟΖ