ΚΥΠΡΟΣ

Μπαίνει στην Τράπεζα Κύπρου η παγκόσμια τράπεζα;

Μπαίνει στην Τράπεζα Κύπρου η παγκόσμια τράπεζα;

Θυγατρική τράπεζα της παγκόσμιας τράπεζας εκδήλωσε ενδιαφέρον να επενδύσει στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου, αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μετά από συνάντηση που είχε στην Κεντρική Τράπεζα με την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν την ευρωπαική τράπεζα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης (ΕBRD) να αναλαμβάνει τη διαχείριση του 18% της πρώην Λαικής Τράπεζας που κατέχει στην Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Νεοφύτου επιβεβαίωσε την πληροφορία λέγοντας ότι βασικά η εν λόγω τράπεζα θα αναλάβει τα δικαιώματα ψήφου για να αντιπροσωπεύει το 18% στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Τράπεζας Κύπρου.

Με αυτή τη εξέλιξη, είπε, δεν θα υπάρχουν σκιές και υπόνοιες για παρέμβαση πολιτικών κριτηρίων.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε την άποψη ότι σε περίπτωση που θα υπάρξει θετική εξέλιξη τόσο με τη θυγατρική της παγκόσμιας τράπεζας, όσο και με τη ΕBRD, θα δημιουργηθεί μεγάλη δυναμική και θα βοηθηθεί να επανακτηθεί η εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα.

Αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι οι τράπεζες έχουν ήδη στα χέρια τους εργαλεία για να μειώσουν τα κακά δάνεια και ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν να ψηφιστούν νέες νομοθεσίες.

Ο ΔΗΣΥ, σημείωσε, θα στηρίξει νομοθετήματα που θα αποσκοπούν στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και το κόμμα του δια της βουλευτού Μαρίας Κυριακού, επεξεργάζεται διάφορες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή που αποτελεί, όπως σημείωσε, και προτεραιότητα των δανειστών μας.

Τόνισε ότι για τα κακά δάνεια από τους κακούς δανειζόμενους θα πρέπει να ληφθούν μέτρα.

«Οι τράπεζες μπορούν να πάρουν μέτρα. Από την άλλη πιστεύουμε ότι η πλειοψηφία των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι βιώσιμα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μία σωστή και δίκαιη αναδιάρθρωση».

Διευκρίνισε ότι η λήψη των οποιωνδήποτε μέτρων θα πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη και τις δυσκολίες των ευάλωτων ομάδων.

Οι τράπεζες, τόνισε, επιβάλλεται ν’ ασχοληθούν κατά προτεραιότητα με τους μεγάλους χρεώστες.

ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ

Διαβάστε επίσης

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης: Ενδιαφέρον για διαχείριση της πρώην Λαϊκής