ΚΥΠΡΟΣ

Τρ. Κύπρου: Νέα σελίδα... μετά την έκδοση του €1 δισ.

Τρ. Κύπρου: Νέα σελίδα... μετά την έκδοση του €1 δισ.

Ως μια από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη καθιστά την Τράπεζα Κύπρου η επιτυχής έκδοση κεφαλαίου κατά 1 δις.

Στα 24 σεντ έκλεισε η τιμή έκδοσης, ενώ μπαίνουν στη τράπεζα μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Μεγαλομέτοχος γίνεται πλέον η WL Ross, ενώ ο Τζον Χούρικαν αποκάλυψε στο Reuters ότι η Τράπεζα Κύπρου είναι ήδη έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές χρέους, πουλώντας καλυμμένα ομόλογα μέχρι 1 δις.

Αναλυτικότερα, ένα ευρύ φάσμα ξένων θεσμικών επενδυτών, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης μπαίνουν στην Τράπεζα Κύπρου, ενισχύοντας τόσο την κεφαλαιακή βάση όσο και τις επιλογές χρηματοδότησης για το Συγκρότημα. Η 1η φάση της αύξησης κεφαλαίου κατά 1 δις, ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες, μετά από 12ωρη συνεδρία του ΔΣ, με την τιμή έκδοσης να κλείνει στα 24 σεντ. 55% δηλαδή πιο κάτω από την λογιστική της αξία.

Πληροφορίες αναφέρουν πως κατά την 1η φάση, το ενδιαφέρον των υφιστάμενων μετόχων ήταν σχεδόν μηδενικό. Μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να είναι πλέον η WL Ross, η οποία ηγείται ομάδας επενδυτών από τις ΗΠΑ και την Αγγλία.

Της παραχωρείται το 40% της έκδοσης, με το οποίο θα κατέχει συνολικά το 19% του Συγκροτήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει ζητήσει τουλάχιστον 2 θέσεις στο ΔΣ.

Ανακοίνωση που εξέδωσε ο Wilbur L. Ross, ιδρυτής και πρόεδρος της WL ROSS αναφέρει: «Σε συνεργασία με την ανώτατη διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου, έχουμε προσελκύσει διεθνείς επενδυτές που δεσμεύτηκαν για το 40% της τοποθέτησης. Κατόπιν της λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές, σκοπεύουμε να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στην αναζωογόνηση της Τράπεζας Κύπρου και είμαστε διατεθειμένοι για νέες επενδύσεις στην Κύπρο.

Με την αύξηση κεφαλαίου, το ποσοστό της πρώην Λαϊκής, της οποίας τις ψήφους ελέγχει το κράτος, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί από το 18% περίπου στο 9,5%.

Πληροφορίες αναφέρουν πως, από την έκδοση του 1 δις, 120 εκατομμύρια παραχωρούνται στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η οποία θα ελέγχει το 5,7% της Τράπεζας Κύπρου. 125 εκ. σε επενδυτικό ταμείο ρωσικών συμφερόντων και 100 εκ. σε επενδυτικό ταμείο ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, Κρίστης Χασάπης, ανέφερε: «Το γεγονός ότι υψηλού επιπέδου θεσμικοί επενδυτές επέδειξαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν στην τοποθέτηση καταδεικνύει την εμπιστοσύνη τους προς την Τράπεζα και την κυπριακή οικονομία.

Η Τράπεζα προχωρεί τώρα στην 2η φάση της αύξησης κεφαλαίου, όπου οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα μπορούν, ως τις 15 Αυγούστου, να αποκτήσουν μέχρι το 20% της έκδοσης. Από το αποτέλεσμα της 2ης φάσης θα εξαρτηθεί και το συνολικό ποσοστό συμμετοχής των νέων μετόχων.

Υπολογίζεται πως οι νέοι θεσμικοί επενδυτές θα αποκτήσουν πέραν του 40% του Συγκροτήματος. Ικανοποίηση εκφράζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τις εξελίξεις, η οποία μαζί με το ΧΑΚ, αναμένουν να τους κοινοποιηθεί η ημερομηνία σύγκλησης της έκτακτης γενικής συνέλευσης, η οποία τοποθετείται περί τα τέλη Αυγούστου, καθώς και όλα τα ψηφίσματα που αφορούν τους υφιστάμενους μετόχους.

Για να εγκριθεί η έκδοση κεφαλαίου, θα πρέπει να ψηφιστεί από το 75% των υφιστάμενων μετόχων. Η Τράπεζα Κύπρου θα αυξήσει τον δείκτη βασικών κεφαλαίων της στο 15,1% και αναμένεται να περάσει με επιτυχία τα επικείμενα stress tests.

ΠΗΓΗ sigmalive.com

Διαβάστε επίσης

Τρ. Κύπρου: Αναστολή διαπραγμάτευσης μετοχών μέχρι τον Οκτώβριο