ΚΥΠΡΟΣ

Ανησυχία της Ε.Ε. για τα τουρκικά «παιχνίδια» στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ανησυχία της Ε.Ε. για τα τουρκικά «παιχνίδια» στην Κυπριακή ΑΟΖ

Με μια απλή και λιτή ανακοίνωση αναφέρθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ, μετά την απαίτηση της Λευκωσίας να ενταχθεί στην ατζέντα της συνόδου κορυφής η πρόκληση της τουρκικής πλευράς να στείλει φρεγάτες σε ζώνη που ανήκει στην Κύπρο.

Σήμερα, Πέμπτη 23/10/2014, συζητήθηκε στο Βέλγιο το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της, που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για τη νέα κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» σημειώνεται στο προσχέδιο αυτό το οποίο θα πρέπει να πάρει την έγκριση της συνόδου.

«Υπό τις συνθήκες αυτές το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ότι είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ να εξευρεθεί μια συνολική λύση για την Κύπρο, προς όφελος όλων των Κυπρίων», προστίθεται στο κείμενο.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα, ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε να εκπροσωπήσει την Κυπριακή πλευρά, αφού ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και μετέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό σχετικό αίτημα. Έτσι, η Ελλάδα αναμένεται να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, πως υποστηρίζει την Κύπρο και αντιτίθεται στους Τούρκους οι οποίοι προσπαθούν να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα στήριξης Παπούλια σε Αναστασιάδη

Ο Σαμαράς θα εκπροσωπήσει τον Αναστασιάδη στη Σύνοδο Κορυφής