ΚΥΠΡΟΣ

Ερτούγ: «Παιγνίδι επίρριψης ευθυνών από ε/κ πλευρά»

Ερτούγ: «Παιγνίδι επίρριψης ευθυνών από ε/κ πλευρά»

Οι Ελληνοκύπριοι χρησιμοποίησαν την έκθεση Μπαν για την ειρηνευτική επιχείρηση των ΗΕ στην Κύπρο ως ευκαιρία για να συνεχίσουν την πολιτική επίρριψης ευθυνών στην τουρκοκυπριακή πλευρά και την Αγκυρα, ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος της λεγόμενης προεδρίας στα κατεχόμενα Οσμάν Ερτούγ.

'Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Ερτούγ εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία διατυπώνει επικρίσεις κατά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι επιδίδεται δήθεν σε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών στην τουρκική πλευρά και επεσήμανε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παρά τα όσα λέει, δεν μπορεί να κρύψει τις πραγματικότητες.

''Η τ/κ πλευρά είναι στο τραπέζι των συνομιλιών ενώ οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν να μην επιστρέφουν", συνέχισε ο Ερτούγ.

Αναφερόμενος στην έκθεση είπε ότι έχει κάποια θετικά στοιχεία αλλά και σοβαρά λάθη και παραλείψεις, όπως υποστήριξε. Συνέχισε λέγοντας ότι τα λάθη και οι παραλείψεις δεν είναι αυτά στα οποία ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρεται.

Για την ''απομόνωση'' υποστήριξε ότι αυτή άρχισε το 1964 όταν άρχισαν και οι ''επιθέσεις'' των Ελληνοκυπρίων, όπως υποστήριξε.
Σε άλλο σημείο της γραπτής του δήλωσης ο Ερτούγ αναφέρει ότι ο τότε ΓΓ των ΗΕ αναφέρθηκε σε αυτά τα θέματα στην έκθεσή του στις 10 Σεπτεμβρίου 1964.

'Οπως είπε ο Ερτούγ το σημαντικότερο σημείο που απουσιάζει στην έκθεση είναι στην παράγραφο 26 όπου, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δεν αναφέρεται ότι η NAVTEX εκδόθηκε κατόπιν απαίτησης της τουρκοκυπριακής πλευράς. Πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες '' για να διορθωθεί το λάθος''.

Επίσης ο λεγόμενος εκπρόσωπος του Ερογλου είπε ότι "η αναφορά σε Κυπριακή Δημοκρατία'' στην έκθεση είναι απαράδεκτη και ότι τα ΗΕ επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος, όπως υποστήριξε, από το 1964.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, συνέχισε προκλητικά, είναι ο κύριος λόγος που έχουμε το σημερινό στάτους κβο και η συνέχιση και διατήρησή της θα κάνουν το στάτους κβο μόνιμο.

Ο Ερτούγ στην δήλωσή του αναφέρθηκε ακόμη στο κοινό ανακοινωθέν του περασμένου Φεβρουαρίου για να υποστηρίξει ότι η κυριαρχία προέρχεται ''ισότιμα και από τους δύο λαούς''.

ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις