ΚΥΠΡΟΣ

Αυστηρά διαβήματα Λευκωσίας προς Λονδίνο

Αυστηρά διαβήματα Λευκωσίας προς Λονδίνο

Σε αυστηρά διαβήματα προς το Λονδίνο μετά τη δήλωση της Υφυπουργού Εξωτερικών βαρόνης Άνελεϊ, για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων θα προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Το ρόλο θα αναλάβει ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στo Λονδίνο και το Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία, όπως δήλωσε μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκης Ομήρου.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο κ. Ομήρου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «προ ημερησίας διατάξεως του Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκε και το θέμα της απαράδεκτης δήλωσης της Βαρόνης Υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας σε απάντηση Λόρδου, μέλους της Βουλής των Λόρδων, σε ό,τι αφορά το λεγόμενο απευθείας εμπόριο, μεταξύ των κατεχομένων και χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήταν μια εξόχως προκλητική δήλωση η οποία ακυρώνει και αναιρεί τόσο την ιδιότητα της Βρετανίας ως εγγυήτριας της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και με σαφή παραβίαση των ψηφισμάτων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία, ως γνωστόν, υιοθετήθηκαν μετά την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Αποφασίστηκε ότι θα γίνουν αυστηρότατα διαβήματα από τον Ύπατο Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο για αυτή την απαράδεκτη δήλωση και στάση της Βρετανίας όσο και από το Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία προς την Ύπατη Αρμοστεία της Βρετανίας στην Κύπρο.

Η Βρετανία, λυπούμαι να πω, συνεχίζει, δυστυχώς μια συμπεριφορά υπονομευτική της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβιάζοντας κατάφωρα τις εγγυητικές της υποχρεώσεις απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Ερωτηθείς αν ο τρόπος αντιμετώπισης της βρετανικής στάσης είναι τα διαβήματα, ο κ. Ομήρου είπε ότι «πρέπει να γίνουν αυστηρότατα διαβήματα, αυτό αποφασίστηκε, και βεβαίως από κει και πέρα γνωρίζετε πολύ καλά τη θέση μου ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν και να αποφασιστούν, έτσι που η Βρετανία να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις και για την ίδια και για τα συμφέροντα της»

Η δήλωση της βαρόνης

Η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το στάτους κβο στην Κύπρο προκαλεί σοβαρές δυσκολίες για τους Τουρκοκύπριους και υποστηρίζει μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση της «απομόνωσής» τους, αναφέρει σε γραπτή απάντησή της προς τη Βουλή των Λόρδων η Υφυπουργός Εξωτερικών βαρόνη Άνελεϊ.

Η απάντηση της αξιωματούχου του Φόρεϊν Όφις δόθηκε σε ερώτηση του γνωστού για τις υπέρμετρα φιλοτουρκικές θέσεις λόρδου Μαγκίνις για το κατά πόσο η βρετανική κυβέρνηση έχει επιδιώξει ενεργά να ελαφρύνει το «εμπάργκο» επί της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να διασφαλίσει την ισότιμη μεταχείριση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Η βαρόνη Άνελεϊ προσθέτει στην απάντησή της ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας παραμένει αφοσιωμένη στην υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, μεταξύ άλλων μέσω της οικονομικής βοήθειας και της απελευθέρωσης του εμπορίου από την ΕΕ.

Σημειώνει ότι στην περιοδική έκθεση για την Κύπρο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, το Ηνωμένο Βασίλειο συνέστησε τη λήψη μέτρων υπέρ της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στον πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό βίο και τις δημόσιες υποθέσεις.

Πηγη ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις