ΚΥΠΡΟΣ

Μέχρι 9 Μαρτίου τα τέλη κυκλοφορίας

Μέχρι 9 Μαρτίου τα τέλη κυκλοφορίας

Μόνιμη πλέον παράταση για καταβολή των τελών κυκλοφορίας μέχρι την 9η Μαρτίου εκάστου έτους αναμένεται να ψηφίσει με νόμο αύριο η Ολομέλεια της Βουλής.

Η νέα ρύθμιση θα ψηφιστεί μετά από πρόταση νόμου με την οποία συμφωνούν όλα τα κόμματα.

Στο μεταξύ η Νομική Υπηρεσία έκρινε αντισυνταγματική την επιβάρυνση των 30 ευρώ στην περίπτωση μη έγκαιρης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. «Από την επιβάρυνση ύψους €30 συν 10% επί του τέλους κυκλοφορίας τώρα θα πληρώνονται €10 συν 10% επί του τέλους».

Την πρόθεση της Βουλής ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών Αντώνης Αντωνίου, προσθέτοντας ότι η πρόταση νόμου θα συζητηθεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών αύριο.

Ο κ. Αντωνίου εξήγησε ότι η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι η προθεσμία για καταβολή των τελών κυκλοφορίας εντός 40 ημερών από τη λήξη της προηγούμενης καταβολής των τελών θα παραταθεί σε 70 ημέρες και θα λήγει στην 9η Μαρτίου.

Σε δήλωση στη Βουλή, μετά την κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Συγκοινωνιών και Νομικών, ο κ. Αντωνίου είπε ότι με δεύτερη πρόταση νόμου αύριο η Βουλή θα ψηφίσει και παράταση στην καταβολή των καθυστερημένων τελών κυκλοφορίας που έπρεπε να πληρωθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2014 για ακινητοποιημένα οχήματα μέχρι την 31η Μαρτίου.

Ο λόγος που δίνεται η παράταση είναι επειδή το Υπουργείο Συγκοινωνιών δεν προέβη στις απαιτούμενες ρυθμίσεις για την καταβολή των οφειλόμενων με 12 μηνιαίες δόσεις και επειδή δεν έγιναν οι ρυθμίσεις ώστε οι ιδιοκτήτες αυτών των οχημάτων να μπορούν με ένορκη δήλωση να δηλώνουν ότι το όχημα τους ήταν ακινητοποιημένο λόγω καταστροφής.

Κατά την αυριανή συνεδρία θα εξεταστεί και η πρόταση νόμου για μείωση της επιβάρυνσης που καταβάλλεται στις περιπτώσεις που καθυστερεί η καταβολή των τελών, που σήμερα είναι 30 ευρώ συν 10% επί του τέλους της άδειας κυκλοφορίας, σε 10 ευρώ συν 10% επί του ετήσιου τέλους, συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ κατέθεσε τροπολογία που προβλέπει ότι παραμένει η επιβάρυνση των 30 ευρώ συν 10%, αλλά το ποσό να μην υπερβαίνει το ποσό του τέλους κυκλοφορίας.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι η Επιτροπή Συγκοινωνιών εισηγείται την πληρωμή των τελών και σε τριμηνιαίες δόσεις, με την οποία συμφωνεί το Υπουργείο, όμως θα πρέπει να ρυθμίσει κατάλληλα το λογισμικό του και αναμένεται ότι θα καταστεί δυνατή η εφαρμογή από το 2016.

Η παράταση μέχρι την 9η Μαρτίου του 2015 είναι πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ και με αυτή συμφωνούν και τα άλλα κόμμα. Θα λάβει μόνιμη ρύθμιση ώστε να μην επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι θα δοθεί ανάσα στον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου για την επιβάρυνση, ανέφερε ότι τα 10 ευρώ που εισηγούνται ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ είναι αρκετά εάν ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν οχήματα με χαμηλό τέλος κυκλοφορίας όπως οι μοτοσικλέτες που είναι μόνο 10 ευρώ το χρόνο.

ΠΗΓΗ sigmalive

Σχετικές ειδήσεις