ΚΥΠΡΟΣ

Έρογλου: Εγώ έφερα τον Αναστασιάδη σε επίπεδο παζαρέματος

Έρογλου: Εγώ έφερα τον Αναστασιάδη σε επίπεδο παζαρέματος

Βολές εναντίον του αντιπάλου του για το δεύτερο γύρο των λεγόμενων «προεδρικών» εκλογών στα κατεχόμενα εξαπέλυσεο Ντερβίς Έρογλου.

«Εάν κάποιος δει το στάδιο στο οποίο έχει έρθει το Κυπριακό, θα καταλάβει πόσο κενού περιεχομένου είναι οι επικρίσεις που δέχεται ότι δεν θέλει λύση του προβλήματος», δήλωσε ο Έρογλου, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά μετά τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου 77-79 υπέγραψε ο ίδιος μια κοινή ανακοίνωση. Υποστήριξε δε ότι έφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο επίπεδο του παζαρέματος.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μιλώντας σήμερα σε μια ομάδα δημοσιογράφων από την Τουρκία, ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη φτάσανε στο στάδιο του πάρε – δώσε στο Κυπριακό, αλλά μετά εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέλοντας να παίξει με το χρόνο. Υπενθύμισε ότι ο κ. 'Αιντε στην τελευταία του διάσκεψη Τύπου είπε ότι οι συνομιλίες θα συνεχίσουν από το σημείο όπου έμειναν και αναφέρθηκε σε δημοψηφίσματα το 2015 και πως ο ίδιος έγινε υποψήφιος για τις "προεδρικές εκλογές" λέγοντας πως θα λύσει το Κυπριακό σε 1-2 χρόνια και "για να ολοκληρώσω τη δουλειά που άφησα στη μέση".

Είναι, πρόσθεσε, οι τελευταίες του εκλογές και μετά την Κυριακή και το αποτέλεσμα της κάλπης θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις που θα φέρουν ένα αποτέλεσμα.

Για τον Ντερβίς Έρογλου, η επιλογή του ΡΤΚ να στηρίξει την υποψηφιότητα Μουσταφά Ακιντζί στο δεύτερο γύρο ήταν "φυσιολογική" αφού εκπροσωπούν και οι δύο την αριστερά, προσθέτοντας ωστόσο ότι ποιο από τα δύο κόμματα (ΡΤΚ και ΚΚΔ) θα δει κέρδος από αυτές τις "εκλογές" είναι κάτι συζητήσιμο γιατί ο μεταξύ τους ανταγωνισμός δεν θα τελειώσει μετά τις "εκλογές".

Υποστήριξε δε ότι ο κ. Ακιντζί είχε μια επιτυχία την οποία θα προσπαθήσει – όπως εκτίμησε – να κεφαλαιοποιήσει υπέρ ενός κόμματος και εκτίμησε ότι το ΡΤΚ θα χάσει.

Οι πολιτικές απόψεις με τον κ. Ακιντζί, συνέχισε, είναι διαφορετικές, λέγοντας πως εκτός από την πρότασή του για επιστροφή των Βαρωσίων εκτός του ελέγχου των ΗΕ ο «ανθυποψήφιός» του δεν είχε καμία άλλη ξεκάθαρη στάση.

"Παραδείγματος χάρη δεν είπε ποτέ ότι θα συνεχιστούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας. Δεν μίλησε ξεκάθαρα για την εκ περιτροπής προεδρία. Έκανε μόνο μια εκστρατεία μιλώντας για ένα ωραίο μέλλον".

Όταν προέκυψε η πιθανότητα εκλογής του κ. Ακιντζί, συνέχισε, από τις δηλώσεις των πολιτικών στη "νότια" Κύπρο φαίνεται πόσο ικανοποιημένοι είναι από το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

Επέκρινε τον Μουσταφά Ακιντζί πως στην πρότασή του για τα Βαρώσια δεν υπολογίζει τις περιουσίες τριών μεγάλων βακούφικων που υπάρχουν εκεί και επανέλαβε τη θέση του ότι τα Βαρώσια είναι μέρος μιας συνολικής λύσης και έχει μπει στο εδαφικό.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση που φέρεται να έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι εάν εκλεγεί ο Ακιντζί είναι έτοιμος να συζητήσει ένα πακέτο ΜΟΕ, ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι φάνηκε ξεκάθαρα ποιον προτιμά να εκλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Έρογλου πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε θέσει ΜΟΕ στο τραπέζι προς όφελος και των δύο "λαών" και ότι τα Βαρώσια είναι μόνο προς όφελος των Ε/κ.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι "μια παράλληλη δομή στην Κύπρο, η Αμερική, βρίσκονται πίσω από τον Ακιντζί", ο κ. Έρογλου απάντησε ότι και ο ίδιος τα έχει ακούσει αυτά, δεν γνωρίζει αν με την "παράλληλη δομή" εννοείται το κίνημα Γκιουλέν (σσ έτσι αποκαλεί ο Ταγίπ Ερντογάν το κίνημα Γκιουλέν) αλλά "στο τέλος αυτά είναι ισχυρισμοί. Ωστόσο στο μυαλό μας έρχεται μια παλιά παροιμία, ότι 'δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά'".

Σχετικές ειδήσεις