ΚΥΠΡΟΣ

Έκκληση των κομμάτων στην Κύπρο για στήριξη της Ελλάδας

Έκκληση των κομμάτων στην Κύπρο για στήριξη της Ελλάδας

Το «όχι» των Ελλήνων σε συνάρτηση με τα στενά χρονικά περιθώρια δράσης, προκειμένου η Ελλάδα να περάσει, κατά το δυνατόν, αλώβητη από τις συμπληγάδες των δανειστών, σκιαγραφούν στις τοποθετήσεις τους τα κυπριακά κόμματα.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ανέφερε, ότι αναμένουμε τη συνομολόγηση μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας με επίδειξη από τους θεσμούς της αναγκαίας κατανόησης και της επιβαλλόμενης αλληλεγγύης που είναι θεμελιακή αρχή της ΕΕ.

Χαιρετίζει ο ΔΗΣΥ

Στον ΔΗΣΥ δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στην προσέγγιση του Αλέξη Τσίπρα, όπως εκφράστηκε μετά την επικράτηση του ΟΧΙ στο χθεσινό δημοψήφισμα.

«Χαιρετίζουμε τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι δεν εκλαμβάνει το αποτέλεσμα ως μήνυμα για ρήξη με την Ευρώπη, αλλά ως μήνυμα για συνεργασία με την Ευρώπη και τους θεσμούς για μια κατάληξη σε ένα βιώσιμο μνημόνιο ή συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου.

AKEΛ: Kερδήθηκε μια μάχη, όχι ο πόλεμος

Κερδήθηκε μια μάχη, όχι όμως ο πόλεμος αναφέρει το ΑΚΕΛ που θεωρεί ότι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού επιβάλλει στους θεσμούς να προβούν σε έντιμο συμβιβασμό με την Ελλάδα.Ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: Αποφεύγοντας την εμμονή στον νεοφιλελεύθερο παραλογισμό που οδηγεί ολόκληρους λαούς σε φτωχοποίηση. Σ' αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να κινηθεί και η κυπριακή κυβέρνηση η οποία, όπως και ο Συναγερμός, ήσαν μέχρι σήμερα ταυτισμένοι με τη σκληρή γραμμή των τροϊκανών και στο ελληνικό ζήτημα.

Παραμονή της Ελλάδας σε ευρωπαϊκή τροχία, λέει το ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ θεωρεί σημαντική την παραμονή της Ελλάδας σε ευρωπαϊκή τροχιά , τόσο για την ίδια τη χώρα, όσο και για την Κύπρο.

Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο του κόμματος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σε μια εποχή που η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, μια ενδεχόμενη απομόνωση ή απομάκρυνση της Ελλάδας θα συνιστούσε μια αρνητική εξέλιξη για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό ελληνισμό.

Στηριξη και από ΕΔΕΚ

Ειλικρινή στήριξη της Ελλάδας από την Κύπρο στο νέο κύκλο σκληρής διαπραγμάτευσης που έπεται, αναμένει η ΕΔΕΚ. «Τώρα είναι ώρα οι ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ενωμένης Ευρώπης, όπως η αλληλεγγύη και οι δημοκρατικοί θεσμοί, να τεθούν πάνω από τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της γερμανικής συμμαχίας. Σ' αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε ότι η κυπριακή κυβέρνηση και ειδικότερα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών θα στηρίξουν με ειλικρίνεια τις προσπάθειες της Ελλάδας» δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος.

ΕΥΡΩΚΟ: Η Κύπρος να αναλάβει πρωτοβουλίες στήριξης

Στο ίδιο μήκος και η τοποθέτηση του ΕΥΡΩΚΟ, καθώς σύμφωνα με τον Πρόεδρο του κόμματος Δημήτρη Συλλούρη, «η Κύπρος τώρα παρά ποτέ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες στήριξης της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά όργανα. Τα χρονικά περιθώρια είναι ελάχιστα και η κατάσταση οριακή. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Κίνημα Οικολόγων: Η ΕΕ να μην είναι δέσμια του ΔΝΤ

Ώρα ευθύνης για την Ευρώπη χαρακτηρίζουν την επομένη του δημοψηφίσματος οι Οικολόγοι, με την Εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος, Ελένη Χρυσοστόμου, να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παύσει να είναι δέσμια του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καταπατώντας έτσι τις αξίες με τις οποίες οικοδομήθηκε.

Συμμαχία: Η κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας

H Συμμαχία Πολιτών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εκκολαφθεί σχέδιο τιμωρίας της Ελλάδας και καλεί την κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό της χώρας. «Αναμένουμε από την Κυπριακή Κυβέρνηση ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρξει άλλη ομόφωνη απόφαση εναντίον της Ελλάδας και ότι θα στηρίξει δυναμικά το αίτημα της Ελλάδας για απομείωση του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας, Γιώργος Λιλλήκας.

Ο Γιώργος Λιλλήκας μίλησε για σύνδρομα φοβίας της διεκδικητικότητας του Έλληνα Πρωθυπουργού, εκ μέρους της κυβέρνησης που πρέπει να αποβληθούν.
-

Σχετικές ειδήσεις