ΚΥΠΡΟΣ

ΥΠΕΞ Κύπρου: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αναλάβει ως εγγυήτρια δύναμη

ΥΠΕΞ Κύπρου: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αναλάβει ως εγγυήτρια δύναμη

Το σύστημα των εγγυήσεων στην Κύπρο έχει καταρρεύσει εδώ και δεκαετίες υποστήριξε ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης και τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να παραμείνει ως εγγυήτρια δύναμη των Τ/κ.

Το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση ν’ αναλάβει καθήκοντα εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο, χωρίς αυτό να αποκλείει τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα στην Ομόσπονδη Κύπρο και στη Συμμαχία, δήλωσε ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, σε συνέντευξη στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Σπούτνικ».

Ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε ότι με τη λύση του Κυπριακού και τη δημιουργία του Ομόσπονδου κράτους, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να καταργηθεί.

Ως παράδειγμα μάλιστα ανέφερε τις περιπτώσεις της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και των πέντε δημοκρατιών στη Γαλλία. Σε όλες τις περιπτώσεις, παρά την αλλαγή των καθεστώτων και των συνταγμάτων, το ρωσικό και το γαλλικό κράτος συνέχισαν την πορεία τους μέσα στους αιώνες, είπε.

Ο ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές ότι στόχος της ε/κ κοινότητας είναι η κατανομή εξουσιών και σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στην «αφομοίωση» της τ/κ κοινότητας. Αναφερόμενος στο περιουσιακό, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι οι δυο πλευρές δεν έχουν «μαγικό ραβδί» για την άμεση επίλυση του προβλήματος.

Έχει, πλέον, εξασφαλιστεί, δήλωσε, η πολιτική κυριαρχία των Τ/κ στο βόρειο κομμάτι του νησιού μετά την λύση. Οι δυο πλευρές είναι πολύ κοντά στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα των εποίκων δήλωσε, εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης, σε συνέντευξη στη «Φωνή της Ρωσίας».

Η κυβέρνηση, είπε, επιθυμεί να έχει σχέση δυο καλών γειτόνων με την Τουρκία. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να αναθεωρήσει την εξωτερική πολιτική γραμμή της.

πηγη ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις