ΚΥΠΡΟΣ

Απεγκλωβίζονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στη Κύπρο

Απεγκλωβίζονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στη Κύπρο

Το πράσινο φως για την έκδοση περίπου 80 χιλιάδων τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων, άναψε η Ολομέλεια. Η ομόφωνη ψήφιση του βελτιωμένου νομοσχεδίου, απεγκλωβίζει χιλιάδες αγοραστές οι οποίοι σε 3 μήνες θα μπορούν να έχουν τίτλους ιδιοκτησίας των περιουσιών τους.

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα το νομοσχέδιο για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων αγοραστών ακινήτων, που παραμένουν εκτεθειμένοι εξαιτίας οφειλών προς τις τράπεζες, των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης.

Με την ισχύ της νομοθεσίας, ο διευθυντής του Κτηματολογίου θα έχει την εξουσία, υπό προϋποθέσεις να απαλλάσσει, να εξαλείφει, να ακυρώνει ή να μεταφέρει την υποθήκη ή την όποια δέσμευση βαραίνει ένα ακίνητο με σκοπό τη μεταβίβαση του στο όνομα του αγοραστή.

Συγκεκριμένα :

Α) 30 χιλιάδες σπίτια έχουν τίτλο, αλλά δεν γίνονται οι μεταβιβάσεις.

Β) 48 χιλιάδες οικιστικές μονάδες δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας:

- 2 χιλιάδες αναπτύξεις που αδειοδοτήθηκαν αλλά δεν ολοκληρώθηκαν ή είναι ημιτελείς, δεν θα είναι εφικτή η τιτλοποίηση

- 14 χιλιάδες αναπτύξεις, δρομολογείται η τιτλοποίηση τους από τους developers

- 12 χιλιάδες αναπτύξεις, άρχισε αυτεπάγγελτη διαδικασία τιτλοποίησης από το Κτηματολόγιο

- 20 χιλιάδες αναπτύξεις, θα τιτλοποιηθούν σε δύο σενάρια. Για ένα αριθμό θα κινήσουν οι developers μόνοι τους τη διαδικασία τιτλοποίησης και τα υπόλοιπα ο Δ/ντης του κτηματολογίου.

Προβλέπεται επίσης η αναστολή οποιασδήποτε διαδικασίας εκποίησης των ακινήτων που βρίσκονται στη συγκεκριμένη διαδικασία μεταβίβασης.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Σχετικές ειδήσεις