ΚΥΠΡΟΣ

Τι συζήτησαν Αναστασιάδης-Σταϊνμάγερ

Τι συζήτησαν Αναστασιάδης-Σταϊνμάγερ

Tο Κυπριακό, οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, τα πρόσφατα γεγονότα στο Παρίσι και ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή συζητήθηκαν σε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση ως προς το πότε θα συναντηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, απάντησε ότι «ο κ. Χάμοντ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Πέμπτη το πρωί».

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ήταν μακρά, προσθέτοντας ότι «πέραν από το Κυπριακό και τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα, συζητήθηκαν τα πρόσφατα γεγονότα στη Γαλλία».

Όπως γνωρίζετε, πρόσθεσε, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών «βρισκόταν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων, ήταν μάλιστα στο γήπεδο όπου γινόταν ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας ότι συζητήθηκε ακόμη και «η κατάσταση στην περιοχή, στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα ο ρόλος ο που μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να διαδραματίσει προς αντιμετώπιση προβλημάτων της περιοχής».

Σε ερώτηση αν ειπώθηκε κάτι στη συνάντηση για διασύνδεση του μεταναστευτικού με το άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι «η κ. Μέρκελ όταν ήταν στην Τουρκία αναφέρθηκε στο κεφάλαιο 17».

Να σας θυμίζω, είπε, «ότι ακολούθησε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κ. Μέρκελ στην Ισπανία, μέσα στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», σημειώνοντας ότι «οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες».

«Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από την Τουρκία», τόνισε.

Υπάρχουν, πρόσθεσε, «συγκεκριμένες υποχρεώσεις, υπάρχει το διαπραγματευτικό πλαίσιο, οι κατά καιρούς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καθορίζουν ξεκάθαρα το πώς μπορεί να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

Άρα, συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να προβεί σε εκείνες τις ενέργειες, έτσι ώστε να προχωρήσει η πορεία της προς την Ευρώπη».