ΚΥΠΡΟΣ

«Θρίλερ» στην κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία μπλόκαρε με νέα NAVTEX τις έρευνες στο οικόπεδο 3

«Θρίλερ» στην κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία μπλόκαρε με νέα NAVTEX τις έρευνες στο οικόπεδο 3

Κυπριακή ΑΟΖ | Ειδήσεις: Σκηνικό γενικευμένης έντασης με φόντο την κυπριακή ΑΟΖ στήνει η Άγκυρα, δεσμεύοντας την Τρίτη (20/02) με νέα παράνομη ναυτική οδηγία (NAVTEX) την περιοχή περιμετρικά του οικοπέδου 3, προκειμένου να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι και τις 10/03/2018.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Επί της ουσίας, οι Τούρκοι, προχωρούν σε μια νέα, απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια, στήνοντας «μπλόκο» με πληθώρα πολεμικών πλοίων στο πλωτό γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ENI «Saipem 12.000», για να το αποτρέψουν από το να ξεκινήσει τις διαδικασίες έρευνας υδρογονανθράκων στο στόχο «Σουπιά».

Δείτε στο χάρτη την περιοχή που δεσμεύουν οι Τούρκοι με τη νέα NAVTEX

xartis NAVTEX

Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται να καταδείξει με τον πλέον εμφανή τρόπο ότι η Τουρκία γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τη διεθνή κοινότητα, αγνοώντας τις αυστηρές προειδοποιήσεις, ιδίως των Βρυξελλών, για σεβασμό των κανόνων καλής γειτονίας αλλά κυρίως των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όπως έγινε, εξάλλου, γνωστό, η Λευκωσία προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στον ΟΗΕ για τους τουρκικούς «ψευτοτσαμπουκάδες» στην κυπριακή ΑΟΖ. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Διαβάστε σχετικά:

Σημειώνεται πως λίγο πριν από την έκδοση της νέας NAVTEX ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εφαρμόζει την πολιτική των κανονιοφόρων και των μεγαφώνων», ενώ παράλληλα ζήτησε, να υπάρξει υπομονή, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της διπλωματικής προσπάθειας θα διαφανούν.

«Στόχος της κυβέρνησης», ανέφερε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος, «είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Δημοκρατίας και η άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Αναστασιάδη

Όπως είναι φυσικό, οι εξελίξεις στη Μεγαλόνησο έχουν σημάνει συναγερμό σε Αθήνα και Λευκωσία και υπό το πρίσμα αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχε την Τρίτη (20/02) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το συντονισμό των ενεργειών Λευκωσίας - Αθηνών, μετά την ανανέωση μέχρι τις 10 Μαρτίου της παράνομης τουρκικής NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, απόψε θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Αναστασιάδη αρμόδιων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίοι χειρίζονται θέματα ΑΟΖ και υδρογονανθράκων.

Εξάλλου, ο κ. Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο στις 19:30, ώστε να μελετηθούν διεξοδικά οι επόμενες κινήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, που βλέπει τους Τούρκου να… τραβούν επικίνδυνα το «σχοινί» των προκλήσεων.

Διαβάστε σχετικά:

Παράλληλα, σε τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρεται πως ο κ. Αναστασιάδης θα έχει την Τετάρτη (21/02) σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων του κυπριακού κοινοβουλίου. Εξάλλου, μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Αναστασιάδης θα δεχθεί την πρέσβη των ΗΠΑ Κάθλιν Ντόχερτι, η οποία την περασμένη εβδομάδα ήταν στην Άγκυρα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.

Τέλος, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το θέμα της ανανέωσης μέχρι τις 10 Μαρτίου της παράνομης τουρκικής NAVTEX πρόκειται, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, να τεθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή (23/02).

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ

Σχετικές ειδήσεις