ΚΥΠΡΟΣ

Διάβημα της Λευκωσίας στον ΟΗΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Διάβημα της Λευκωσίας στον ΟΗΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Κυπριακή ΑΟΖ | Ειδήσεις: Νέο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε την Τρίτη (20/02) η Κυπριακή Δημοκρατία, στον απόηχο της παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, δεσμεύοντας ως τις 10/03/2018 την περιοχή περιμετρικά του οικοπέδου 3 στην κυπριακή ΑΟΖ για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, είχε συναντηθεί από την περασμένη Πέμπτη (15/02) στην έδρα του Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη, Οργανισμού με την επικεφαλής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα Μαρία Λουίζα Βιότι.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο κ. Κορνηλίου τόνισε ότι οι τουρκικές ενέργειες συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Εξάλλου, ο ίδιος σημείωσε πως η προκλητικότητα της Τουρκίας δεν αφορά μόνο στην Κύπρο, αλλά και μια σειρά χωρών και εταιρειών που εμπλέκονται στις έρευνες και στην αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις και για τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό. Όπως εκτιμάται, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, φαίνεται ότι θέλει να αξιολογήσει κατά πόσον υπάρχει πραγματική προοπτική για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για να προχωρήσει σε μια νέα προσπάθεια θέλει να νιώσει σιγουριά ότι όλα τα μέρη θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ

Σχετικές ειδήσεις