ΚΥΠΡΟΣ

Νέα σκληρά μέτρα λιτότητας στην Κύπρο

Νέα σκληρά μέτρα λιτότητας στην Κύπρο

Νέα μέτρα λιτότητας αναμένεται να παρουσιάσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση της Κύπρου, ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Κίκης Καζαμίας.

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, με αφορμή των υποβάθμιση των τριών μεγάλων Τραπεζών της Κύπρου από τον οίκο Moody's, ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι η αστάθεια της ελληνικής οικονομίας επηρεάζει άμεσα την κυπριακή, λόγω της μεγάλης επέκτασης του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα.

Χαρακτήρισε ανησυχητική, αν και υπερβολικά αυστηρή, τη διπλή υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας και των τραπεζών, λέγοντας ότι με την επιστροφή του, θα πρέπει η κυβέρνηση να επεξεργαστεί νέα μέτρα για βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας.

Η υποβάθμιση προκάλεσε νέες σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την κυβερνητική οικονομική πολιτική.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε την κυβέρνηση τάχιστα να πάρει μέτρα, λέγοντας ότι αν ενεργήσει υπεύθυνα θα έχει την υποστήριξη της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Καζαμίας, σχολιάζοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι <<οι οίκοι αξιολόγησης λαμβάνουν υπόψη όσα λέγονται στο εσωτερικό>>. <<Δυστυχώς δεν είναι καθόλου βοηθητικό να βομβαρδίζεται καθημερινά η κυβέρνηση>>, πρόσθεσε.

Παρέμβαση για λήψη περαιτέρω μέτρων έκανε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.

Ο κ. Βασιλείου είπε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν δεν είναι αρκετά και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως σε πάγωμα των μισθών στο δημόσιο για δύο χρόνια, προσθέτοντας ότι όσο η κυβέρνηση καθυστερεί, οι επιπτώσεις στη συνέχεια θα είναι πολύ χειρότερες, με ενδεχόμενο να αναγκαστεί να μειώσει τους μισθούς κατά 20 μέχρι 30 τοις εκατό.