ΚΥΠΡΟΣ

E.Mαρκουλλή : «Παράσταση» οι συνομιλίες με τον Έρογλου

E.Mαρκουλλή : «Παράσταση» οι συνομιλίες με τον Έρογλου

Την περεταίρω διαδικασία στο Κυπριακό θα βοηθήσουν οι άμεσες διαπραγματεύσεις δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η οποία συναντάται αργότερα στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό της.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή της στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου «LGR», η κ. Μαρκουλλή, ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ευνοεί αυτή τη διαδικασία, γιατί όπως διεξαγόταν η συγκεκριμένη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα από την περίοδο που ανέλαβε ως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ο Ντερβίς Έρογλου, «ήταν απλώς μία παράσταση», κατά την οποία διάβαζε ένα κείμενο και δεν γινόταν στην πραγματικότητα οποιαδήποτε ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Η κ. Μαρκουλλή επεσήμανε πως παρ' όλες τις προσπάθειες και τις εποικοδομητικές θέσεις που ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει παρουσιάσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα τρία τελευταία χρόνια, ο κ. Έρογλου υπαναχώρησε από συγκλίσεις πού είχαν επιτευχθεί με τον προηγούμενο ηγέτη της τουρκουκυπριακής κοινότητας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε πολύ σημαντικά θέματα, όπως είναι το θέμα της διακυβέρνησης, αλλά και σε άλλα σημαντικά κεφάλαια.

Η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να μεταφέρει σε όλους τους συνομιλητές της , το μήνυμα που η ίδια θα μεταφέρει στον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, ότι δηλαδή «οι πιέσεις πλέον θα πρέπει να ασκηθούν στην Άγκυρα, η οποία κρατά και το κλειδί της οποιασδήποτε προόδου για το Κυπριακό».

Όσον αφορά στις θέσεις των Τουρκοκυπρίων η κ. Μαρκουλλή τόνισε πως έχουν απομακρυνθεί εντελώς από τη λύση ομοσπονδίας, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά υποβάλλει προτάσεις, οι οποίες βασίζονται πάνω στη συμφωνημένη βάση, πού είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα τού Συμβουλίου Ασφαλείας, και η οποία θα προβλέπει ότι θα είναι ένα κράτος η Κύπρος, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Πρόσθεσε ακόμη , ότι από αυτή τη βάση έχει απομακρυνθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά και ότι όλες οι προτάσεις που υποβάλλει, είναι για «δύο ξεχωριστά κράτη». Συμπλήρωσε ότι με τέτοιες θέσεις είναι, αν όχι αδύνατον, τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος.

Σχετικά με το θέμα των υδρογονανθράκων, η ίδια ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί κανονικά, καθώς έχει υπογράψει συμφωνίες για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, με την Αίγυπτο το 2003, το Λίβανο το 2007, και με το Ισραήλ το 2010.

Διευκρίνισε πως η διαδικασία διερευνητικής εξόρυξης από την Noble Energy προχωράει κανονικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν πολλά καλά αποτελέσματα γύρω στις 15 Δεκεμβρίου, οπότε και θα υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, όσον αφορά και τις ποσότητες, αλλά και την ποιότητα φυσικού αερίου στο συγκεκριμένο τεμάχιο.