ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Mπιλ Άκμαν: Ο δισεκατομμυριούχος που σταμάτησε το σορτάρισμα στα αμερικανικά ομόλογα

Μπιλ Άκμαν
Associated Press

Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund αποκάλυψε για πρώτη φορά την short θέση του στα 30ετή αμερικανικά ομόλογα τον Αύγουστο, ποντάροντας σε αυξημένες αποδόσεις λόγω «υψηλών επιπέδων μακροπρόθεσμου πληθωρισμού»

Ο Mπιλ Άκμαν της Pershing Square αποκάλυψε τη ότι κάλυψε το στοίχημά του έναντι των μακροπρόθεσμων ομολόγων, πιστεύοντας ότι οι επενδυτές μπορεί να αγοράζουν ολοένα και περισσότερο ομόλογα ως ασφαλές καταφύγιο λόγω των αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων, ο τελευταίος από τους οποίους είναι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παραμείνουν τα τρέχοντα επιτόκια στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα με», ανέφερε ο Άκμαν σε μια ανάρτηση στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, το πρωί της Δευτέρας. «Καλύψαμε τη θέση μας απότομα», προσέθεσε.

Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund αποκάλυψε για πρώτη φορά την short θέση του στα 30ετή αμερικανικά ομόλογα τον Αύγουστο, ποντάροντας σε αυξημένες αποδόσεις λόγω «υψηλών επιπέδων μακροπρόθεσμου πληθωρισμού». Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου έχει αυξηθεί πάνω από 80 μονάδες βάσης από τα τέλη Αυγούστου, καθιστώντας το στοίχημα του Άκμαν κερδοφόρο.

Οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντίστροφα σε σχέση με τις αποδόσεις, επομένως το στοίχημα του Άκμαν έναντι των ομολόγων ήταν, στην πραγματικότητα, ένα στοίχημα για υψηλότερα επιτόκια.

Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου υποχώρησε 6 μονάδες βάσης στο 5,01% τη Δευτέρα μετά τα σχόλια του Άκμαν.

Οι τιμές των ομολόγων συνέχισαν να μειώνονται και οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί πρόσφατα, με το επιτόκιο αναφοράς των αμερικανικών 10ετών να ξεπερνά το κρίσιμο όριο του 5%. Η οικονομία και η αγορά εργασίας ξεπερνούν σταθερά τις προσδοκίες, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, διατηρώντας τις αποδόσεις υψηλές.

Συνήθως οι αυξανόμενες παγκόσμιες εντάσεις ωθούν τους επενδυτές στα κρατικά ομόλογα που θεωρούνται επενδυτικό καταφύγιο. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Άκμαν πρόσθεσε επίσης ότι αφαίρεσε το short λόγω ανησυχίας για την οικονομία. «Η οικονομία επιβραδύνεται ταχύτερα από ό,τι δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία», έγραψε. Η Fed αύξησε τα επιτόκια 11 φορές για συνολικά 5,25 ποσοστιαίες μονάδες, ανεβάζοντας το επιτόκιο αναφοράς στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών. Μια επιβράδυνση της οικονομίας συνήθως οδηγεί σε χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων.