ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοκ και δέος στην αγορά κρατικών ομολόγων - Προ των πυλών νέα κρίση;

Σοκ και δέος στην αγορά κρατικών ομολόγων - Προ των πυλών νέα κρίση;

Εκτινάχθηκε η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπέρασε το 5% για πρώτη φορά σε 16 χρόνια, εξαιτίας των εκτιμήσεων ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ενισχύσει περαιτέρω τις πωλήσεις ομολόγων για να καλύψει τα διευρυνόμενα ελλείμματα.

Η απόδοση αυξήθηκε 11 μονάδες βάσης στο 5,02%, το υψηλότερο από το 2007. Ο Πρόεδρος της Fed Jerome Powell ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πιθανότατα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Νοέμβριο, αλλά είναι έτοιμη να τα αυξήσει αν υπάρξουν σημάδια πως ο πληθωρισμός επιμένει. «Εάν η Fed παραμείνει προσεκτική στο να μειώσει τα επιτόκια, σε μια εποχή που η ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι ανθεκτική και ο πληθωρισμός σταθερός, η αγορά δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να προετοιμαστεί για υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια», δήλωσε ο Rohan Khanna, επικεφαλής στρατηγικής των ευρωπαϊκών επιτοκίων της Barclays Plc.

Επίσης, οι αυξανόμενες αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα εντείνουν τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα των αυξανόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων της κυβέρνησης, τα οποία πιθανότατα θα αναγκάσουν το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να συνεχίσει να αυξάνει την προσφορά γραμματίων και ομολόγων. Το sell off τους τελευταίους δύο μήνες στα μακροχρόνια ομόλογα οφείλεται στο γεγενός πως είναι πιο ευάλωτα σε μια εκτεταμένη περίοδο αυξημένων επιτοκίων και ισχυρής ανάπτυξης.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με γοργούς ρυθμούς για δεύτερο μήνα τον Σεπτέμβριο και τα οικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να υποδεικνύουν μια ανθεκτική οικονομία. Και στην Ευρώπη αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ενισχύονται.

Η απόδοση των γερμανικών και βρετανικών 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε 8 μονάδες βάσης τη Δευτέρα, επιστρέφοντας στα υψηλά πολλών ετών.

Η άνοδος του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς ομολόγων πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο του 5% καταδεικνύει πως οι επενδυτές προβλέπουν ότι η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες είναι απίθανο να μειώσουν γρήγορα το κόστος δανεισμού εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, ακόμη και σε περίπτωση που σύντομα σταματήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.