ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Θα είναι δύσκολος ο Δεκέμβριος για τις μετοχές;

Θα είναι δύσκολος ο Δεκέμβριος για τις μετοχές;

Τι δείχνει ο παγκόσμιος δείκτης – βαρόμετρο για τις μετοχές.

Οι αμερικανικές μετοχές οδεύουν προς ένα δύσκολο τέλος του έτους, μετά το ράλι του Νοεμβρίου, καθώς καταγράφεται μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων, επισημαίνει ο στατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley, Michael Wilson.

O Wilson που παρέμεινε «αρκούδα» ακόμη και όταν ο S&P 500 κέρδισε σχεδόν 20%, υποστηρίζει τώρα πως θα μπορούσε να υπάρξει μια «βραχυπρόθεσμη αστάθεια τόσο στα ομόλογα όσο και στις μετοχές» μέχρι το τέλος του έτους και πριν το λεγόμενο «January Effect», προσφέρει στήριξη στις αγορές.

Ο παγκόσμιος δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο περίπου 9% τον περασμένο μήνα - ένα από τα καλύτερα ράλι του Νοεμβρίου εδώ και έναν αιώνα - λόγω της αισιοδοξίας γύρω από την κορύφωση των επιτοκίων. Αυτό έχει οδηγήσει τον δείκτη σε υπεραγορασμένο έδαφος, ένα τεχνικό επίπεδο που θεωρείται γενικά σήμα για πτωτική κίνηση.

Ωστόσο, η λεγόμενη ορμή MACD του S&P 500, η οποία δείχνει τη σχέση μεταξύ δύο κινητών μέσων τιμών, παραμένει θετική, καθώς η επιβράδυνση της οικονομίας και η πτώση του πληθωρισμού ενθαρρύνουν τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ήδη από το Μάρτιο.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ την προηγούμενη Παρασκευή επανέλαβε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κηρύξει η Fed τη νίκη στη μάχη κατά του πληθωρισμού. «Είμαστε προετοιμασμένοι να συσφίξουμε περαιτέρω τη νομισματική πολιτική αν αυτό γίνει αναγκαίο» υπογράμμισε ο Πάουελ. Ο πρόεδρος της Fed τόνισε ότι οι φορείς άσκησης πολιτικής εξακολουθούν να θεωρούν την αβεβαιότητα στο οικονομικό outlook ως «εξαιρετικά υψηλή», το οποίο είναι ένας παράγοντας πίσω από την επιμονή τους ότι τα επιτόκια μπορεί να αποδειχθεί αναγκαίο να αυξηθούν ξανά.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η προσδοκώμενη «ομαλή προσγείωση» φαίνεται όλο και πιο πιθανή, με την αγορά εργασίας να είναι ακόμα ισχυρή παρά το γεγονός ότι η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και η ανάπτυξη επιβραδύνονται.

Άλλοι αναλυτές της Wall Street εξέφρασαν επίσης αισιοδοξία για τις προοπτικές των αμερικανικών μετοχών το επόμενο έτος, με εκείνους της Bank of America Corp., της Deutsche Bank Group AG και της RBC Capital Markets να προβλέπουν υψηλό ρεκόρ για τον S&P 500. Ο Wilson εξακολουθεί να είναι σε γενικές γραμμές ουδέτερος για το επόμενο έτος, καθώς αναμένει ότι ο S&P 500 θα ολοκληρώσει το 2024 στις 4.500 μονάδες, περίπου 2% κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα.