ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

«Δαγκωτό» μετοχές ψηφίζουν οι αναλυτές – Οι λόγοι

«Δαγκωτό» μετοχές ψηφίζουν οι αναλυτές – Οι λόγοι

Οι παγκόσμιες μετοχές θα ξεπεράσουν τα ομόλογα το 2024 καθώς, καθώς απομακρύνεται το σενάριο της ύφεσης, ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays Plc.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Ajay Rajadhyaksha δίνει σύσταση για υπεραπόδοση των μετοχών, αναμένοντας «μεσαίες έως υψηλές μονοψήφιες αποδόσεις» τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη το επόμενο έτος. «Αυτή η πρόβλεψη ισχύει ακόμη και όταν οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν υψηλές και οι προσδοκίες για τα κέρδη για τον S&P 500 φαίνονται πολύ αισιόδοξες», έγραψαν σε σημείωμα οι αναλυτές της Barclays Plc.

Την επιφυλακτική άποψη της Barclays για τα ομόλογα δεν ενστερνίζεται η Pimco, η οποία δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στους κρατικούς τίτλους. Και μια πρόσφατη έρευνα διαχείρισης κεφαλαίων της Bank of America κατέδειξε ότι οι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα με την μεγαλύτερη ένταση από την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ έχει υποχωρήσει περίπου 50 μονάδες βάσης σε λιγότερο από ένα μήνα, καθώς οι χρηματαγορές αποτιμούν σχεδόν πλήρως την πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων από την Federal Reserve και τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τα μέσα του 2024.

Η Braclays εκτιμά πως τα αμερικανικά ομόλογα δεν θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, καθώς η οικονομία φαίνεται πως θα αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό από τις αρχικές εκτιμήσεις. «Πιστεύουμε ότι οι μετοχές θα επωφεληθούν από την καλή πορεία των εταιρικών κερδών», επεσήμαναν οι αναλυτές της Barclays.

Κάποιοι στρατηγικοί αναλυτές συμπεριλαμβανομένου του Michael Wilson της Morgan Stanley εμφανίζονται πιο θετικοί σχετικά με τις προοπτικές για τις μετοχές μετά από ένα ράλι 17% στον S&P 500 μέχρι στιγμής το 2023. Η Morgan Stanley βλέπει πως τόσο οι αμερικανικές μετοχές όσο και τα ομόλογα θα έχουν καλύτερη απόδοση από τις αντίστοιχες των αναδυόμενων αγορών το επόμενο έτος.

Ο στρατηγός της Goldman Sachs Group Inc. David Kostin προέβλεψε ότι ο παγκόσμιος δείκτης – βαρόμετρο θα μπορούσε να πλησιάσει στο υψηλό ρεκόρ το επόμενο έτος.
Στον αντίποδα υπάρχουν και αναλυτές που έχουν προειδοποιήσει ότι η οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα θα περιορίσει τα κέρδη των μετοχών.

Ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management, συνέστησε στους επενδυτές «να επικεντρωθούν στην ποιότητα και να παραμείνουν πειθαρχημένοι αλλά ευκίνητοι». Αναμένει ότι ο S&P 500 θα τελειώσει το 2024 στις 4.700 μονάδες, περίπου 4% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.