ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Το τέλος του γερμανικού οικονομικού θαύματος – Η κυβέρνηση χαμηλώνει τον πήχη για το ΑΕΠ

Το τέλος του γερμανικού οικονομικού θαύματος – Η κυβέρνηση χαμηλώνει τον πήχη για το ΑΕΠ

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για τη γερμανική οικονομία, ενώ πληθαίνουν τα σενάρια ότι η Γερμανία είναι πλέον ο «μεγάλος ασθενής της Ευρώπης». 

Χαμηλώνει τον πήχη για την ανάπτυξη της οικονομίας φέτος η γερμανική κυβέρνηση και πλέον εκτιμά ότι η το ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμό μόλις 0,2%, πολύ χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη για αύξηση κατά 1,3%.

Η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, η γεωπολιτική αβεβαιότητα και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός περιορίζουν τις ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τις οικονομικές προοπτικές της Γερμανίας, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για το «μεγάλο ασθενή της Ευρώπης».

Η αναθεωρημένη πρόβλεψη εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη ως μέρος της ετήσιας οικονομικής έκθεσης της κυβέρνησης, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει προγραμματιστεί να δώσει λεπτομέρειες αργότερα μέσα στην ημέρα. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 0,3% το 2023 και σε γενικές γραμμές αναμένεται να εισέλθει σε νέα τεχνική ύφεση το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

«Η γερμανική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε δύσκολα νερά στις αρχές του έτους», αναφέρεται σε προσχέδιο της έκθεσης που είδε το Reuters.

Κατέταξε τον υψηλό πληθωρισμό και την επακόλουθη απώλεια αγοραστικής δύναμης μεταξύ των προκλήσεων, καθώς και γεωπολιτικές κρίσεις και αυξήσεις επιτοκίων. Οι οικονομικοί σύμβουλοι της Γερμανίας σχεδιάζουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και να μειώσουν τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη το 2024, δήλωσε η σύμβουλος Ulrike Malmendier σε συνέντευξή του στο Reuters. «Νομίζω ότι σίγουρα θα πάμε προς την ίδια κατεύθυνση... αυτό δείχνουν οι αριθμοί μας», είπε ο Μαλμεντιέρ.

Η πρόβλεψη Νοεμβρίου του συμβουλίου των συμβούλων της κυβέρνησης εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη θα έφθανε μόλις 0,7% το 2024. Η επόμενη επίσημη ενημέρωση αναμένεται στα μέσα Μαΐου. Οι ζοφερές προοπτικές για τη Γερμανία έρχονται εν μέσω ανησυχιών για το καθεστώς της ως τόπου βιομηχανίας, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να συμβιβάσει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της με την ανάγκη να προσελκύσει επενδύσεις και να βοηθήσει στη χρηματοδότηση μιας δαπανηρής πράσινης μετάβασης.

Το σχέδιο κυβερνητικής έκθεσης επισημαίνει μια «ομαλοποίηση» της δημοσιονομικής πολιτικής το 2024, μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου που ανάγκασε τον συνασπισμό να προβεί σε επώδυνες περικοπές στον προϋπολογισμό του 2024.