ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Καταρρέει η μετοχή της Kering s Gucci – Εχασε 7,2 δισ. ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία

Gucci
Associated Press

«Η Gucci αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα εδώ και μερικά τρίμηνα, αλλά αυτή η ενημέρωση θα εγείρει περαιτέρω ανησυχίες για την κατάσταση των καταναλωτικών δαπανών και την οικονομία της Κίνας», έγραψαν αναλυτές της Vital Knowledge

«Βουτιά» σημειώνουν οι μετοχές της Κering μετά την προειδοποίηση του γαλλικού ομίλου πολυτελείας ότι οι πωλήσεις της μάρκας Gucci μειώθηκαν περίπου 20% το πρώτο τρίμηνο, λόγω της μειωμένης ζήτησης των συγκεκριμένων προϊόντων στην Κίνα.

Η μετοχή υποχώρησε έως και 15% στις συναλλαγές του Παρισιού, η πιο απότομη ενδοημερήσια πτώση της από το 1992, εξαφανίζοντας περισσότερα από 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ (7,9 δισεκατομμύρια δολάρια) από τη χρηματιστηριακή αξία της Kering.

Ο όμιλος μόδας προσπαθεί να αναζωογονήσει την ιταλική εταιρεία που αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα των κερδών της, μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία. Η προειδοποίηση πιθανότατα θα προκαλέσει νέες εικασίες σχετικά με το πώς η Kering θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτησή της από μια επωνυμία γνωστή για επιδεικτικά σχέδια που δεν συμβαδίζουν με την τρέχουσα τάση.

Ελεγχόμενη από την οικογένεια δισεκατομμυριούχων Pinault, ο Kering δυσκολεύτηκε να συμβαδίσει με ανταγωνιστές όπως η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE και η Hermes International SCA, καθώς οι πωλήσεις πολυτελών προϊόντων μειώθηκαν τον περασμένο χρόνο, ειδικά στην Κίνα. Το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο επωνυμιών της LVMH και οι μεγάλες λίστες αναμονής της Hermes για τσάντες έχουν κάνει αυτές τις εταιρείες πιο ανθεκτικές.

«Η Gucci αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα εδώ και μερικά τρίμηνα, αλλά αυτή η ενημέρωση θα εγείρει περαιτέρω ανησυχίες για την κατάσταση των καταναλωτικών δαπανών και την οικονομία της Κίνας», έγραψαν αναλυτές της Vital Knowledge σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, αποτελούσε το 35% των εσόδων του ομίλου πέρυσι, περισσότερο από τη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική