MEDIA

Ο ΣΚΑΪ, ο Λουδοβίκος και το «μαργαριτάρι» του Νίκου

Ο ΣΚΑΪ, ο Λουδοβίκος  και το «μαργαριτάρι» του Νίκου

Μερικοί έχουν μεγάλη πλάκα. Μας λένε ότι δήθεν είναι οι καλύτεροι, οι πιο συνεπείς, οι πιο αντικειμενικοί, οι πιο μάγκες στην ενημέρωση. Όταν πιάνονται αδιάβαστοι όμως τι γίνεται;

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που συζητήθηκε πολύ μεταξύ πολιτικών συντακτών που έτυχε να ακούν τον «Σκάι» το πρωί.

Στην εκπομπή «Στο στόμα του Νίκου» ένας νεαρός (διότι μόνο σε έναν άπειρο θα έβγαινε) ρεπόρτερ που βρέθηκε στον σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά, αφού καλημέρισε τους ακροατές από την πλατεία Λουδοβίκου πέταξε ένα… πολύτιμο μαργαριτάρι!

Υποστήριξε ότι ονομάστηκε έτσι η πλατεία προς τιμήν του Λουδοβίκου της Γαλλίας. Σιγά να μη το ζήτησε η Μαρία Αντουανέττα! Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ’ έζησε από το 1754 ως το 1793, όταν ο Πειραιάς ήταν ένα ξεχασμένο ψαροχώρι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με μερικές δεκάδες κατοίκους.

Η ονομασία της πλατείας έγινε προς τιμήν του Λουδοβίκου Α’ της Βαυαρίας, του πατέρα του Όθωνα. Η ενέργεια αυτή έγινε προς τιμή του Βαυαρού βασιλιά επειδή έστειλε τον αρχιτέκτονά του, τον Γκύτεσον, για να δημιουργήσει τον Πειραιά το 1832 και να εγκαταστήσει εκεί την πρωτεύουσα του ελληνικού βασιλείου.

Τελικά αναπτύχθηκε η Αθήνα που επεκτάθηκε προς τον Πειραιά αλλά η αναγνώριση αυτής της ενέργειας παρέμεινε τιμητικά με τη διατήρηση της ονομασίας σε αυτή την πλατεία.

Πώς το γνωστό δίδυμο των «γκουρού» που γνωρίζει τα πάντα δεν έσπευσε να το διορθώσει κύριε Αλαφούζο;

Πώς μπορείτε να λέτε για ενημέρωση όταν διαπιστώνεται τέτοιο έλλειμμα ενημέρωσης; Να το θεωρήσουμε παρενέργεια από γενόσημο αντίγραφο εξυπνάδας;

Α! Και οι Πειραιώτες δεν ξεχνούν τον αποκλεισμό που έκαναν οι Γάλλοι το 1854…

Αυτά για να γνωρίζετε, κύριε Αλαφούζο, τι έκαναν κάποιες άλλες «Προστάτιδες Δυνάμεις» και η τρόικα του 19ου αιώνα που καταδίκασε την Ελλάδα σε οικονομική σκλαβιά, πολεμικές ήττες και εθνικές καταστροφές.