MEDIA

«Η ελληνική κυβέρνηση παραπαίει»

«Η ελληνική κυβέρνηση παραπαίει»

Δύο από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εφημερίδες τονίζουν την εύθραυστη ισορροπία στην οποία βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, που δέχτηκε πλήγμα από τη χθεσινή ψηφοφορία.

Η «Washington Post» σημειώνει ότι το «ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα κρίσιμο νομοσχέδιο λιτότητας σε μια οριακή ψηφοφορία, που άφησε τον κυβερνητικό συνασπισμό να παραπαίει πριν από το σχίσμα».

Την ώρα που γινόταν η ψηφοφορία στη βουλή, έξω διαδήλωναν επί ώρες περίπου 80.000 διαδηλωτές ενάντια στη λιτότητα, τονίζει η εφημερίδα και αναφέρει την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου λάμψης και αντλιών νερού από τη μεριά της αστυνομίας, με αφορμή τα επεισόδια. Επίσης, χαρακτηρίζει «γενναία» τη στάση των διαδηλωτών που αψήφησαν την «καταρρακτώδη» βροχή και φώναξαν συνθήματα ενάντια στα μέτρα.

«Η οριακή πλειοψηφία ήταν ένα μεγάλο πλήγμα στην τρικομματική κυβέρνηση, η οποία έχει 176 έδρες στο κοινοβούλιο. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι η υποστήριξη στη συνεχόμενη λιτότητα τα τελευταία τρία χρόνια φθίνει γρήγορα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εφημερίδα «New York Times», το δημοσίευμα της οποίας έχει τίτλο «Ο εύθραυστος συνασπισμός στην Ελλάδα πέρασε οριακά τα μέτρα λιτότητας».

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς είναι ο τρίτος πρωθυπουργός που υπόσχεται πως οι περικοπές αυτές «θα είναι οι τελευταίες» από τότε που η Ελλάδα ζήτησε ξένη βοήθεια το 2010, σημειώνουν οι New York Times. «Οι βαθιές περικοπές, που συνέβαλαν στο να συρρικνωθεί η ελληνική οικονομία κατά 25% τα τελευταία χρόνια, υπονομεύουν την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα –και την ικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις».

Πάντως, η εφημερίδα αμφισβητεί την ικανότητα των μέτρων, που πέρασε με 153 ψήφους η κυβέρνηση, να εξυγιάνουν την οικονομία της χώρας, αναφέροντας τις αντιρρήσεις οικονομολόγων, όπως του Σάιμον Τίλφορντ, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης του Λονδίνου.

«Εν μέσω των πιο βίαιων διαδηλώσεων τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα, το κοινοβούλιο ενέκρινε ένα σαρωτικό πακέτο μέτρων λιτότητας, με στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Όμως η πλειοψηφία ήταν τόσο ισχνή που βάζει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της κυβέρνησης», γράφει η εφημερίδα.

Το γερμανικό περιοδικό «Stern» χαρακτηρίζει το πολυνομοσχέδιο «αμφιλεγόμενο» και τονίζει ότι η χρεοκοπία αποφεύχθηκε «προς το παρόν» με τις περικοπές των συντάξεων, των κοινωνικών επιδομάτων και την αύξηση της φορολογίας. Ωστόσο, σημειώνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία για να περάσουν όλα αυτά τα μέτρα ήταν ασθενής.

Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» τονίζει ότι η ελληνική βουλή ενέκρινε οριακά το πακέτο μέτρο των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρά την οργή στους δρόμους. «Χρησιμοποιούν για δικαιολογία την απειλή χρεοκοπίας», δηλώνει στην εφημερίδα ο Φάνης, άνεργος μηχανικός. «Όμως είναι ήδη χρεοκοπημένοι», λέει για τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού. «Δεν μπορώ να πληρώσω τους φόρους μου, κινδυνεύω να μπω στη φυλακή», προσθέτει και δηλώνει πεπεισμένος ότι οι Έλληνες πολίτες θα μπλοκάρουν τα μέτρα λιτότητας στην εφαρμογή τους.

Τέλος, το ρωσικό αγγλόφωνο δίκτυο «Russia Today» προειδοποιεί για κίνδυνο «εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα», με αφορμή τις ογκώδεις διαδηλώσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο ή Μνημόνιο 3. «Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει, εάν δεν συνειδητοποιήσει (η κυβέρνηση) ότι βρίσκεται ήδη σε χρεοκοπία», δηλώνει οικονομικός αναλυτής.

Δείτε το βίντεο που συνοδεύει το ρεπορτάζ, με τη βροχή από μολότοφ που έπεφτε έξω από τη βουλή, την ώρα της κρίσιμης συζήτησης για τα μέτρα λιτότητας.