MEDIA

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στις εφημερίδες

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στις εφημερίδες
Τα θέματα κυριαρχούν που κυριαρχούν στον σημερινό Τύπο είναι...

Τα θέματα κυριαρχούν που κυριαρχούν στον σημερινό Τύπο είναι: η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον διεθνή οίκο Moody's, οι αντιδράσεις που προκαλεί και οι επιπτώσεις και οι αλλαγές που επέρχονται στο ασφαλιστικό σύστημα.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κυβέρνηση σε πλήρη διάλυση!...".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ο διαλυτικός χαμός και τα ενδοκυβερνητικά μαχαιρώματα είναι πια ορατά και... δια γυμνού οφθαλμού στην (ανύπαρκτη;) κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου!...".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Οσο πιο γρήγορα χρεωκοπήσουμε τόσο το καλύτερο για τον τόπο".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η Moody's όπως και οι υπόλοιποι οίκοι αξιολόγησης μας λένε το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι θυσίες του λαού πάνε χαμένες και η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ρίχνει την Οικονομία στον γκρεμό".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Η Ελλάς στα βράχια".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σε κατάσταση πανικού έχουν περιέλθει πλέον κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο μετά τη χθεσινή υποβάθμιση της χώρας από τον διεθνή οίκο Moody's".

ΕΘΝΟΣ: "Ποιοί μένουν στα βαρέα και ανθυγιεινά".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "από την 1η Ιουλίου θα ισχύσει νέα λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Εκτός θα μείνουν 250.000 ασφαλισμένοι. Η επιτροπή παραδίδει το πόρισμα τον Μάιο. Δεν θίγονται όσοι συμπληρώνουν 4.500 ένσημα, από τα οποία 3.600 βαρέα".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Βενέδικτος = 666".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε βαθύτατη ανησυχία οδηγεί το σύνολο των Χριστιανών ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ', κατά κόσμον Γιόζεφ Ράτσινγκερ-εβραιογενής βεβαίως! Του οποίου και μόνο το όνομα «Βενέδικτος» που αριθμητικώς συναθροίζει το δυσώνυμο «666» εμβάλλει σε ανησυχίες. Ο... «αλάνθαστος» αυτός Ποντίφηξ εξέδωσε βιβλίο, στο οποίο προσπαθεί -ανεπιτυχώς οπωσδήποτε- να εξιλεώσει τους Ιουδαίους από την Σταύρωση".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τι κρύβει η συμμετοχή Γιώργου στο Ιδρυμα Καντάφι".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πληρωνόταν ο Γιώργος Παπανδρέου ως μέλος του ιδρύματος Καντάφι και ποια ήταν η αμοιβή του; Πήρε χρήματα ο Πρωθυπουργός για να «δανείσει» το όνομά του και τα εδήλωσε στη φορολογική δήλωση; Εάν δεν ήταν άμισθη η θέση του, έχει σκοπό να επιστρέψει τα χρήματα που πήρε από τον λαό της Λιβύης;".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Στα δύο οι δανειστές, επιμένει η Αθήνα".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's λειτούργησε και σαν σήμα κινδύνου προς τους αντικρουόμενους εταίρους, ενόψει της έκτακτης συνόδου της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου. Τον χορό έσυρε ο επίτροπος Ολι Ρεν, που απάντησε στις άκαμπτες απαιτήσεις της Μέρκελ, λέγοντας πως φοβάται «ότι ζητάμε πολλά από Ελλάδα και Ιρλανδία, θέτοντας πολύ αυστηρούς όρους δανεισμού»".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "«Παράθυρο» για σύνταξη νωρίτερα από 4 έως 7 χρόνια".

Η εφημερίδα σημειώνει "Δημόσιο: μπόνους μέχρι 5 έτη για ανατροφή παιδιών και έως 2 έτη για αναγνώριση εκπαιδευτικής άδειας. ΙΚΑ: Ποιοί μπορούν να κερδίσουν χρόνο και χρήμα αναγνωρίζοντας την περίοδο σπουδών. Γυναίκες: Ποιές μπορούν να κατοχυρώσουν σύνταξη στο 60ο έτος με 15 χρόνια ασφάλισης".

ΕΣΤΙΑ: "Κατώτεροι των περιστάσεων".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "σήμερα ο Πρωθυπουργός συναντάται με τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολιτεύσεως. Ομως από τις συναντήσεις αυτές δεν αναμένεται να προκύψη κάτι ουσιαστικό. Ο κ. Παπανδρέου, ενόψει της κρισίμου συνόδου των ηγετών της Ευρωζώνης και υπό την σκιά της νέας τριπλής υποβαθμίσεως της πιστοληπτικής αξιολογήσεως της Ελλάδος από τον οίκο Moody's, θα ζητήση και πάλι πολιτική συναίνεση".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Υποβάθμιση με στόχο τα ασημικά".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μόνο για την ελληνική κυβέρνηση συνιστά έκπληξη η χθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Moody's, επισημαίνει η εφημερίδα Wall Street Journal. Η εφημερίδα εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει αναβάθμιση της Ελλάδας εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στις αποκρατικοποιήσεις. Ετσι, το δίλημμα για τη χώρα είναι «Χρεοκοπία ή πωλητήριο»!".

ΤΑ ΝΕΑ: "Αλλαγές - ανάσα στο Ασφαλιστικό".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε ευνοϊκές διατάξεις στο Ασφαλιστικό - με αλλαγές στην καταβολή του ΕΚΑΣ, στην ανατροφή παιδιών, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών αλλά και μέτρα υπέρ των ανέργων - προχωρεί το υπουργείο Εργασίας".

City Press: "Τριπλό σοκ για την οικονομία".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ο οίκος Moody's προχώρησε σε μεγάλη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου. Η κυβέρνηση δεν πιάνει τους στόχους για τα έσοδα και τις μεταρρυθμίσεις. Η αυστηρότητα του Βερολίνου εμποδίζει μια ευρωπαϊκή λύση στα «μέτρα» της Ελλάδας".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Κλείνουν οι ΗΠΑ το προξενείο τους".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Υποπτο χτύπημα Moody's".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η κίνηση της Moody's δημιουργεί φόβους ότι θα επηρεάσει αρνητικά και το ΧΑ στην επόμενη αξιολόγηση από τον οργανισμό FTSE".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αντιδράσεις προκαλεί η απρόσμενη υποβάθμιση".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "με μια αιφνιδιαστική κίνηση, που προκαλεί έντονο προβληματισμό, η Moody's προχώρησε χθες στην υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά τρεις βαθμίδες, αξιολογώντας την με «Β1» από «Ba1» και διατηρώντας ως αρνητικές τις προοπτικές".