MEDIA

Alter: Ποια θα είναι η επόμενη μέρα;

Alter: Ποια θα είναι η επόμενη μέρα;
Η ανακοίνωση του τηλεοπτικού σταθμού Alter, με την οποία γνωστοποιούσε ότι το πρόγραμμα του σταθμού θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου...

Η ανακοίνωση του τηλεοπτικού σταθμού Alter, με την οποία γνωστοποιούσε ότι το πρόγραμμα του σταθμού θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από μαγνητοσκοπημένες εκπομπές - ψυχαγωγικού χαρακτήρα-, έχει δημιουργήσει ποικίλα σενάρια.

Γιατί έγινε η "αναστολή" του ζωντανού προγράμματος

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsbomb.gr, η παραπάνω ενέργεια έγινε με βασικό κριτήριο την απαξίωση στην οποία είχε οδηγηθεί ο σταθμός μέσα από τις συνεχείς απεργίες.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την απόφαση της διοίκησης, φέρεται να έπαιξε ο Νίκος Χατζηνικολάου, αλλά και άλλοι παρουσιαστές εκπομπών, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι αδυνατούν να συνεχίσουν να παρουσιάζουν ενημερωτικό πρόγραμμα υπό αυτές τις συνθήκες- με τους τεχνικούς σε επίσχεση εργασίας και τους δημοσιογράφους να απεργούν 4 από τις 5 ημέρες της εβδομάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πουθενά στο δελτίο Τύπου που απέστειλε ο σταθμός την Κυριακή 27 Μαρτίου το βράδυ, δεν γίνεται επισήμως αναφορά σε "αναστολή" του ζωντανού προγράμματος- αλλά μόνο σε τροποποίηση του και κάλυψή του από μαγνητοσκοποημένες παραγωγές. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας καμμία ενημερωτική εκπομπή σε επανάληψη (κάτι που συνηθιζόταν στο παρελθόν).

Και νέα ανακοίνωση για τη δέσμευση των λογαριασμών

Η εξέλιξη αυτή, συνοδεύτηκε από νέα σημερινή ανακοίνωση του Alter ( 8/3/2011) προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό δημόσιο, προχωρά "στη λήψη εκ νέου μέτρων διασφάλισής του έναντι του Alter Channel, εξαιτίας μη καταβολής οφειλής ύψους 3.281.727,90 ευρώ που προέρχεται από παρακρατούμενους φόρους της περιόδου 1/9-31/1/2011. Κατά συνέπεια, η ήδη υπάρχουσα δέσμευση του 50% των λογαριασμών της εταιρείας αφορά και στις οφειλές της ανωτέρω περιόδου".

Το γεγονός αυτό απομακρύνει δια παντός κάθε περίπτωση άρσης της δέσμευσης των λογαριασμών - μία ελπίδα που διατηρούσαν οι εργαζόμενοι, αφού θα οδηγούσε στην πληρωμή έστω μέρους των δεδουλευμένων τους.

Ενδιαφέρον έχει η τελευταία φράση της ανακοίνωσης του Alter, στην οποία αναφέρεται ότι " για το διάστημα που υφίσταται η δέσμευση υπάρχει ταμειακή δυσκολία, η οποία εκτιμάται ότι είναι προσωρινού χαρακτήρα και δεν θα επηρεάσει σημαντικά την επιχειρηματική του δραστηριότητα".

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα

Στο παρασκήνιο, οι διαπραγματεύσεις με την Argo Capital Management Ltd για λογαριασμό fund υπό τη διαχείρισή της - το οποίο δεν κατονομάζεται- συνεχίζονται σε εντατικούς ρυθμούς.

'Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο νομικός και οικονομικός έλεγχος της εταιρείας, αλλά και οι διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας. Το μεγάλο "αγκάθι" που καθυστερεί την τελική συμφωνία είναι οι όροι που θέτουν οι τράπεζες προς τους μετόχους του σταθμού- αφού έτσι κι αλλιώς η σωτηρία ή μη του Alter, είναι στα χέρια τους!

Στόχος όλων των εμπλεκομένων αποτελεί πρωτίστως η μετοχοποίηση των χρεών και αμέσως μετά η εισροή φρέσκου χρήματος από τους νέους επενδυτές. Η οικονομική εξυγίανση του Alter, αν τελικά επιτευχθεί, θα γίνει μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και της δραματικής περικοπής δαπανών.

Αν τελικά υπάρξει σωτηρία του Alter...

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr, αν ο σταθμός προχωρήσει σε συμφωνία, η πρώτη ενέργεια θα είναι η καταβολή των οφειλών προς το ελληνικό δημόσιο και αμέσως μετά στους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες. Δυστυχώς, δεν υπάρχει για την ώρα απάντηση στο ερώτημα "πότε θα πληρωθούν οι 720 υπάλληλοι του Alter"!

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με στελέχη και παρουσιαστές που έχουν ήδη συμβόλαια ή τα συμβόλαιά τους οδεύουν προς την λήξη τους. Το νέο επενδυτικό σχήμα, θα προσεγγίσει εκείνους τους παρουσιαστές, δημοσιογράφους κλπ. τους οποίους επιθυμεί να εντάξει στην νέα μορφή
του σταθμού και αφού τους παρουσιάσει τους νέους όρους (δηλ. την μορφή του προγράμματος, τις σημαντικά μειωμένες οικονομικές απολαβές, το μειωμένο κόστος παραγωγής κλπ), θα τους ζητήσει να ανανεώσουν ή όχι την συμφωνία μαζί του.

Είναι αυτονόητο, ότι πολλά από τα σημερινά στελέχη, δημοσιογράφους, παρουσιαστές κλπ του σταθμού, δεν θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την νέα διοίκηση- είτε γιατί το νέο σχήμα δεν θα το επιθυμεί, είτε γιατί οι ίδιοι δε θα αποδεχτούν τα νέα δεδομένα.

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους του Alter

Το τραγικό στην όλη υπόθεση είναι ότι - ακόμη κι αν τελικά το Alter επιβιώσει- οι πληροφορίες μιλούν για δραματικό αριθμό απολύσεων που κρίνονται -λένε- αναγκαίες για την επιβίωση του σταθμού.

Δεν έχουν γίνει γνωστές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γίνουν οι απομακρύνσεις, τα κριτήρια, οι αποζημιώσεις κλπ, αφού το "μνημόνιο" για το σταθμό -αν τελικά εφαρμοστεί- βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξής του.

Το σενάριο να μη σωθεί τελικά ο σταθμός, θα θέλαμε για την ώρα να μην το συζητήσουμε, αφού οι συνέπειές του θα ήταν δραματικές- και όχι μόνο για τους εργαζόμενους του!

Διαβάστε επίσης: Η δική μου αλήθεια για το Alter